Sfaturi practice in bucatarie

Secrete 30.07.2009 Madalina Stama

Sa nu aiba oare o mare importanta si modul in care le pastram? Ba da! Sigur ca are. Primul lucru care imi vine in minte, referitor la lucrul acesta, este prepararea unei mancari din alimente alterate. Care are fi rezultatul? Un dezastru daca ar fi sa ii serviti  cu mancare pe toti cei veniti in vizita la voi. Bun si atunci cum e mai bine sa pastram fructele si legumele? Modul de conservare al acestora poate afecta valorea lor nutritiva? Vom incerca sa raspundem azi la aceste intrebari, dar si la mai multe.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Urmati cumva o dieta pe baza de oua? Trebuie sa stiti ca pe timp de vara acestea se pot altera foarte usor. Nu vreti sa stiti cum va puteti da seama? Ouale alterate au un aspect neobisnuit al continutului, acesta poate fi colorat in verde, rosu, negru sau poate fi opac. O alta caracteristica a oualor stricate este mirosul urat. Uff, haideti sa sarim peste subiectul acesta, bine? Am spus si o s-o repet, daca va doriti sa va mentineti in forma consumati lactate cu putine grasimi sau fara. V-ati facut corect. Pentru ca branza sa-si pastreze fragezimea este nevoie sa o puneti intr-o punga din plastic care sa fie legata la gura.

 

Carnea este unul din alimentele cele mai perisabile. Daca cumparati carne dintr-un loc neamenajat, unde nu sunt respectate regulile necesare pentru conservarea produsului, riscati sa va imbolnaviti. Dar, exista cazuri in care consumatorii nu stiu pur si simplu cum sa conserva carnea. Nu vrem sa ne imbolnavim si sa ne petrecem o buna parte din zilele insorite de vara prin spitale, nu? Pentru asta am putea invata cateva din secretele conservarii carnii, prevenind astfel o toxiintoxicatie. Nu, stai linistiti! Este doar o masura de precautie si nimic mai mult, nu s-a anuntat ca ar exista cazuri de gripa nu mai stiu de care.

 

Ca sa vedeti daca ati cumparat intr-adevar carne proaspata apasati cu degetul pe ea, daca adancitura care s-a forma in urma apasarii revine brusc la loc inseamna ca alimentul este proaspat. In plus carnea proaspata ramane uscata in locul in care a fost taiata. Cea stricata prezinta un miros greu, urat. Luati o furculita sau un cutit si infigeti-o in carne, daca pana si tacamul prezinta miros este clar: ati cumparat carne stricata! De multe ori carnea alterata se recunoaste foarte usor, are o culoare neplacuta (cenusie, verzuie) este acoperita de mucegai (mai ales pe tendoane) iar maduva spinarii are culoare cenusie.

 

Inainte de a gati carnea nu o sarati, astfel isi lasa zeama si pierde o mare parte din nutrienti. Si mai vreau sa va invat un mic truc. Daca va place ficatul prajit, tine-l inainte de a-l gati o ora sau doua in lapte si nu adaugati sare intrucat aceasta il intareste. O vorba spune: “Pestele de la cap se impute” Sa fie oare adevarat? Puneti pestele intr-un lighean, daca pestele ales de voi, din magazin, cade pe fundul ligheanului este proaspat. Alte indicii care arata ca pestele este proaspat sunt: ochii bulbucati, branhiile de un rosu aprins si solzii netezi.

 

Vreti sa faceti o supa de legume, ati cumparat legume congelate si nu stiti cum sa le dezghetati? Ei bine acestea se dezgheata foarte usor in apa rece. Dupa cateva ore, apa se varsa, iar legumele se pun intr-un alt vas in care am turnat apa cu un pic de sare. Este valabil si pentru fructele congelate. Daca in plasa de cumparaturi aveti si ardei, scoateti-le semintele inainte de ai baga la frigider, astfel se vor pastra mai mult timp. Fructele cat si legumele se pastreaza mai bine in pungi separate. Lamaile si ardeii se pastreaza foarte bine in pungi de hartie (astfel nu “transpira”).

 

Iar daca zarzavatul cumparat pentru ciorba s-a vestejit,  se lasa o ora intr-un vas cu apa in care ati adaugat o lingura cu otet. Si pentru ca stim ca verdeata este mai buna cand este proaspat culeasa, puteti pastra mai mult timp mararul, patrunjelul si menta daca le puneti intr-un vas uscat, inchis ermetic. Ah, si un aspect foarte important, inainte de a pune verdeata in recipientul ermetic ar fi bine sa va asigurati ca este perfect uscata, altfel picaturile de apa favorizeaza alterarea.

 

Stiti cum puteti da gust mancarii? Folosind condimente. Eu una nu folosesc foarte multe condimente la mancare si asta pentru ca nu-mi plac in general mancarurile condimentate. Inainte de a lua oala cu supa de foc, adaugati si condimentele. Pun pariu ca asta nu o stiati, nu?  Si nu in ultimul rand nu lasati oala cu mancare pe masa timp indelungat. De indata ce s-a racit bagati-o la frigider.

Tags:
sfaturi practice
carne
legume
fructe
lactate
verdeata
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare