Spaniolii slabesc cu Padel

Chiar daca este un sport nou si a fost considerat initial elitist, padelul s-a raspandit in Spania cu o viteza surprinzatoare datorita personalitatilor din lumea tenisului, precum Manolo Santana, care au promovat si au participat la turnee demonstrative inca din anii ´70. Este un joc spectaculos care a atras atentia atat datorita dinamismului sau, cat si a posibilitatii de a fi practicat la orice varsta si fara un excesiv efort fizic. 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Padelul s-a nascut din intamplare in Mexic, in anul 1969, in curtea lui Enrique Corcuera. Zidurile joase, ridicate initial pentru a proteja impotriva lianelor inconjuratoare, si-au gasit rostul si ca limite ale unui teren de tenis de dimensiuni reduse. Alfonso Hohenlohe, dupa ce si- a vizitat prietenul mexican, a hotarat sa imprumute ideea si sa construiasca un asemenea mini-teren, cu fileu si pereti si in clubul sau propriu din Marbella (sudul Spaniei).  

 

Primii adepti ai padelului au fost, deci, argentinienii si spaniolii care desfasurau activitati sportive in clubul lui Hohenlohe; incantati de asemanarea cu squashul si tenisul, de dinamismul jocului, precum si de investitia mica, l-au promovat ulterior si in alte zone ale lumii hispanice. 

 

Primul Campionat Mondial de padel, sport care se practica in patru (la fel ca proba de dublu in tenis), pe un teren de 20m x10m, s-a organizat in Spania in 1991 si a fost castigat de Argentina. Actualmente continua lupta pentru suprematie intre aceleasi doua tari, Spania avand sase jucatori in top ten, iar Argentina doi. 

 

Pentru marele numar de amatori de padel a crescut oferta de terenuri, in momentul de fata catalanii beneficiind de 20 de cluburi unde se poate practica acest sport. Federatiile locale organizeaza turnee pentru toate nivelurile, padelul fiind raspandit ca sport social in randul celor care prefera o activitate de intensitate medie in aer liber, usor de invatat si mult mai motivanta decat mersul pe jos sau alergarea. Se utilizeaza musculatura trenului inferior, iar energia consumata intr-o ora si treizeci de minute (3 seturi) este de aproximativ 380 de calorii, in functie de durata schimburilor de mingi si a ritmului de joc. 

 

In ceea ce priveste abilitatile necesare, este un sport care dezvolta viteza de reactie in mai mare masura ca tenisul din cauza numarului mare de voleuri si a rapiditatii cu care trebuie pozitionat corpul, mingea putand fi lovita si dupa ce a ricosat din peretii. Alt avantaj este ca poate fi invatat mult mai repede decat tenisul, nivelul tehnic necesar pentru a juca un meci amuzant, fiind scazut.  

 

Padel: activitate cardiovasculara de nivel mediu asemanatoare tenisului

Consum caloric ridicat

Antreneaza trenul inferior

Apt pentru toate varstele

Suprafata de joc: mocheta

Dimensiuni teren: 20 m x 10 m

Minge identica cu cea de tenis cu presiune diferita

Racheta de maximum 45,5 cm inaltime si 26 cm latime

Tags:
padel
fitness
spania
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare