Top 10 alimente pentru o memorie buna

Pana acum se stie cu certitudine ca mancarea sanatoasa scade riscul de diabet, hipertensiune, boli de inima, insa nu se stie cu exactitate ce impact are ea asupra memoriei si daca poate preveni boala Alzheimer. Potrivit cercetarilor in acest domeniu s-a aratat ca anumite alimente au un impact asupra memoriei si o mentin sanatoasa.

Asadar, daca ai impresia ca nu te poti concentra, simti mereu o stare de oboseala si ai usoare pierderi de memorie, iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi ca sa functionezi bine:

1. Nucile
Nucile sunt bogate in vitamina E care protejeaza neuronii si impiedica deteriorarea capacitatii cognitive. Vitamina E constituie un antioxidant important care scade riscul pierderilor de memorie cauzate de inaintarea in varsta. Alte surse importante de vitamina E sunt uleiul din germeni de grau, migdalele, untul de arahide, caju, arahidele, alunele, semintele.

2. Pestele
Fie ca e somon, ton, macrou sau alt peste, acest aliment este foarte sanatos pentru creier si pentru intregul organism. Pestele contine acizi grasi Omega-3, despre care se stie ca fac minuni pentru sanatate. Nutritionistii recomanda sa inlocuiti carnea rosie cu carne de peste.

3. Broccoli
Broccoli contine vitamine de tip B, benefice pentru celulele nervoase, dar si vitamine de tip E, fier si acizi grasi Omega 3. O portie de broccoli asigura 15% din necesarul zilnic de acizi grasi esentiali. De asemenea, broccoli contine o adevarata colectie de vitamine si minerale, la care se adauga fitonutrienti cu proprietati exceptionale, care contribuie la buna functionare a memoriei.

4. Strugurii

Fie ca sunt rosii, albi sau negri, toti strugurii contin antioxidanti. Vinul rosu contine niveluri bune de fitochimicale, dar consumat in exces poate neutraliza beneficiile, astfel incat este recomandat consumul moderat. Studiile au aratat ca persoanele care consuma un pahar de vin rosu pe zi au un risc mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer fata de cei care nu au acest obicei.

5. Afinele
Cercetarile au aratat ca afinele contin anumiti antioxidanti, despre care se stie ca protejeaza creierul de pierderi de memorie si de probleme degenerative cauzate de varsta. Afinele cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii.



6. Ciocolata neagra

Ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea creierului activ. Ciocolata neagra este un aliment foarte sanatos, reduce tensiunea arteriala si este bogata in antioxidanti, in special in flavonoizi. O ciocolata neagra contine cam 53 de miligrame de flavonoizi, iar una cu lapte mai putin de 14 miligrame. De asemenea, ea contine contine 327 mg de magneziu la 100 de grame, asigurandu-ne necesarul zilnic de magneziu.

7. Avocado
Studiile realizate in mai multe universitati americane au aratat ca un regim alimentar care include alimente bogate in Omega-3 au un risc scazut de a dezvolta Alzheimer. Unul dintre alimentele care contin acizi grasi de acest tip este fructul de avocado, despre care se spune ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume.

8. Agrisele
Nu numai ca incetinesc procesul de imbatranire, dar si mentin inima sanatoasa. Agrisele scad colesterolul, intaresc sistemul imunitar, cresc puterea se concentrare, mentin rinichii sanatosi si sunt considerate adevarate energizante naturale. 

9. Salata verde
Salata verde si orice alte frunze comestibile reprezinta sanatate curata, atat pentru creier, cat si pentru intreg organismul. Salatele verzi, spanacul si alte frunze pe care le mancam sunt pline de antioxidanti si vitamine. Studiile neurologice au demonstrat ca persoanele care mananca in fiecare zi salata verde reusesc sa se concentreze mai bine.

10. Bananele

Bananele sunt bogate in potasiu, magneziu, vitamina C si fibre, plus de asta contin si vitamina B6, care faciliteaza producerea de serotonina si dopamina, excelente pentru concentrare. Nu trebuie uitat faptul ca bananele scad colesterolul.

Pentru o buna functionare a creierului este important sa faceti miscare zilnic, sa va tineti departe de stres si sa va mentineti creierul activ cu diverse activitati.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
alimente pentru memorie
memorie buna
probleme memorie
alzheimer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare