16 Moduri de a include nautul in alimentatie

Nautul este un superaliment si desi este foarte popular in afara, in Romania oamenii abia incep sa auda de el, motiv pentru care vrem sa-ti dezvaluim totul despre el. De ce sa alegi si tu naut? Pentru ca poate inlocui carnea, orezul, mazarea, fasolea alba, cremele tartinabile din comert si orice alta mancare considerata nesanatoasa. Daca consumi naut la o masa vei constata ca trec 2 ore si tie inca nu ti se face foame. Cu siguranta conteaza acest aspect in procesul de slabire si mentinere, dar el vine la pachet cu mult mai multe beneficii.
 
Despre naut trebuie sa stii ca este o planta leguminoasa ce seamana cu boabele de mazare sau de soia, dar are o textura crocanta si un gust ce seamana cu aroma nucilor. Suna exotic si interesant, asa-i? Nici nu este de mirare avand in vedere ca este un aliment specific tarilor orientale si mediteraneene, care se bucura de multa culoare si de mix-uri interesante de arome. 
 
In ceea ce priveste slabirea sau perioadele de post este exceptional. Veganii si vegetarienii din afara il recomanda si pentru simplul fapt daca vrei un regim alimentar sanatos si asta pentru ca te ajuta sa tratezi si sa previi cele mai comune boli ale societatii. Nautul abia daca are 160 de calorii la 100 de grame, iar senzatia de satietate este rapida si se mentine ore bune. 
 
Mai contine si fitonutrienti si antioxidanti puternici, aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului (iese in evidenta vitamina C, fierul, magneziul si zincul), fibre de calitate si proteine vegetale de calitate superioara.
 
In cazul in care iti doresti un aliment bun la toate iti poti achizitiona de pe acum cateva pungi sau conserve de naut din magazinele bio sau supermarketuri. Poti gasi naut crud sau crocant, depinde ce-ti place. In ceea ce priveste gatirea sau prepararea lui nu vei avea nimic de furca. Este de ajuns sa-l tii in apa la hidratat pentru 30 de minute ca sa se inmoaie si sa se umfle sau sa torni peste el apa clocotita si sa-l lasi asa 15 minute. Apoi il poti consuma sub ce forma doresti. Dupa cum se poate observa in randurile urmatoare, natul este unul dintre cele mai versatile alimente:
 
1.Pasta humus sau crema tartinabila. Este si de cumparat, dar poti prepara in doar 2-3 minute propriul tau humus. Ai nevoie de 1-2 conserve de naut, 2-3 linguri de iaurt grecesc, zeama de la o lamaie, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de otet, sare, piper, 1 legatura de patrunjel proaspat, ceapa rosie sau verde, 2 catei de usturoi faramitati si decorezi crema obtinuta cum vrei. Se faramiteaza tot la blender si la urma se decoreaza.
 
 
 
2.Blat de pizza din naut. Nautul hidratat se faramiteaza la blender si se amesteca cu drojdie nutritiva, bicarbonat de sodiu si faina de hrisca sau de naut. Vei obtine o pizza slab calorica si sanatoasa.
 
3.Naut crocant cu sosuri light. Se gateste la cuptor.
 
 
4.Naut marinat peste noapte in marinade speciale coreene. Iata reteta aici!
 
5.Deserturi raw-vegane din naut dupa exemplul cu blatul de pizza.
 
 
6.Tot felul de salate cu naut la care poti adauga ce ingrediente doresti, dar sa fie slab calorice si colorate, avand in vedere ca nautul nu are o culoare vie.
 
7.Paste cu naut, legume si verdeturi.
 
8.Mancarica de naut cu alte legume si verdeturi si condimente picante si sos de tomate sau tzatziki. Te poti inspira de la mancarica de cartofi sau iahnie de fasole.
 
9.Legume crude umplute cu naut si alte legume si verdeturi taiate pe care sa le rumenesti la cuptor. Vei inlocui sarmalele si ardeii umpluti cu carne, vei manca sanatos si hipocaloric. Un alt plus este ca se gateste tot in maxim 15-20 de minute.
 
 
10.Clatite din naut.
 
11.Paine vegana din naut si turmeric ce are o frumoasa culoare de galben.Reteta aici!
 
12.Sos light din naut, iaurt si usturoi, ce merge la orice mancare. Poti adauga si 2-3 linguri de apa pentru o textura mai moale.
 
12.Chipsuri din naut daca il gasesti pe ochi cu ajutorul unei tavi speciale in care rumenesti si semintele.
 
 
13.Piftele din naut sau falafel asa cum se mai numesc.
 
14.Omleta din pasta de naut, spanac si ciuperci.
 
 
15.Chec din legume, verdeturi si naut. Inlocuieste perfect checul aperitiv din carne si oua.
 
16.Taco sau quesadillas mexicana si vegana.
 

 

Tags:
nautul
nautul in alimentatie
alimentatie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare