Invata sa prepari diverse mancaruri din muraturi

Muraturile sunt prezente in casa fiecaruia dintre noi si pe buna dreptate. Sunt delicioase, accesibile si bune pentru sanatate. Ne-am obisnuit sa le consumam ca atare atunci cand luam o masa calda si asta pentru a face acea mancare sa mearga mai bine, asa cum se spune. Parca altfel digeri mancarea cu ajutorul muraturilor si te ajuta sa te simti fresh la stomac dupa o masa copioasa. Pe langa gustul lor minunat, tine cont ca au niste proprietati de necontestat pentru sanatate, dar si pentru slabire. Este pacat sa le consumam doar ca o simpla garnitura sau intregi. Cu putina imaginatie poti prepara mancaruri inedite si destul de satioase. 
 
Nici macar nu trebuie sa fii foarte priceputa in ale gastronomiei ca sa prepari mancaruri inedite. Doar simpla prezenta a muraturilor va da o aroma si mai accentuata celorlalte ingrediente din farfurie, iar asta este posibil datorita diversitatii de muraturi. Poti alege conopida murata, varza murata, castraveti, gogonele, morcovi, gogosari, ardei iuti, etc. Ele pot fi puse la murat simplu sau asortate. Mai jos vei gasi retete simple la care poti folosi muraturile ca ingredient principal si nu doar ca simpla garnitura.
 
 

1.Mancarica taraneasca din muraturi

 

La aceasta reteta muraturile nu reprezinta ganritura, ci chiar ingredientul cheie din mancarica taraneasca. Muraturile se taie bucatele mici sau rondele si se pun in tigaie la fiert. Iata care sunt ingredientele necesare:
 
 
  • 7-8 gogonele sau mai multe in functie de numarul membrilor familiei ( imagineaza-ti ca garnitura ta este reprezentata de muraturi asa ca poti inlocui gogonelele cu conopida si morcovi sau chiar varza murata, etc)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 cana de bulion homemade
  • 1 legatura de marar sau de patrunjel ( sau poate doresti alte ierburi aromatice)
  • 1-2 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust ( in cazul in care ti-a placut mereu mancarica mai picanta, poti pune paprika, ardei iuti, curry, boia, piper cayenne, etc)
 
Pasii de gatire sunt:
 
1.Muraturile taiate bucati mici se pun la fiert pentru 30-45 de minute.
 
2.Intr-o tigaie se adauga ceapa, usturoiul si uleiul ca sa se caleasca timp de 3 minute. La final se adauga si bulionul.
 
3.In sosul obtinut in tigaie se adauga muraturile fierte si se mai lasa 2-3 minute la foc mic.
 
4.Se adauga mirodeniile.
 
 

2.Tochitura din carne si muraturi

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este o reteta destul de practica cand nu dispui de foarte mult timp. Trebuie doar sa tai carnea si muraturile si sa le pui impreuna in tigaie. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 1 cana de bulion homemade
  • 1 kilogram de castraveti murati sau gogonele sau conopida
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 kilogram de carne la alegere ( in general reteta se face din carne de porc, vita sau miel, dar daca esti la dieta iti recomand carnea de iepure, curcan sau piept de pui)
  • 3 cepe
  • 1 crenguta de cimbru uscat
  • Foi de dafin
  • 1-2 legaturi de marar sau patrunjel proaspat ( sau alte verdeturi congelate) sau poti folosi verdeturi precum spanac, sparanghel, rucola, frunze de salata, etc.
 
Pasii de preparare sunt:
 
 
1.Ceapa se pune la calit bucati mici in ulei, iar peste 2-3 minute se adauga carnea ca sa se rumeneasca.
 
2.Cand e gata carnea, se adauga muraturile taiate bucati mici, bulionul si mirodeniile.
 
 

3.Salata de muraturi prajite sau coapte

 

Este foarte simplu sa tai pe loc muraturile si sa le servesti ca atare. Iti ia un minut. Aceasta reteta necesita 30 de minute, dar ti se va parea nemaipomenit de gustoasa. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 1 kilogram de gogonele sau alte muraturi ( gogosari, ardei iuti, conopida, morcovi); poti alege chiar muraturi asortate pentru o explozie de arome
  • 1 ceapa rosie taiata julienne
  • 1 legatura de marar sau patrunjel
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

 
Poti alege sa prajesti gogonelele in ulei sau sa le prepari la cuptor timp de 30 de minute. Trebuie sa marturisesc ca vor iesi mai crocante la cuptor, iar la tigaie mai suculente. Depinde ce-ti place. Muraturile se taie rondele sau bucati mici si se aseaza in tava dupa bunul plac cat sa se intrepatrunda aromele.
 

 

Tags:
muraturi
mancaruri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare