Lipsa de somn

Afectiuni 25.05.2011 Otilia Ignat

Lipsa de somn a devenit o adevarata boala cronica. Avem prea multe de facut, prea putin timp si in consecinta furam, pentru rezolvarea problemelor cotidiene, timp din orele de somn. Aceasta este insa o practica extrem de riscanta care poate avea consecinte nefaste asupra starii generale de sanatate. Organismul, in ansamblul sau, dar mai ales creierul are nevoie de cele 6-8 ore de somn la fiecare interval de 24 de ore. Fara somn toate procesele se dau peste cap si te vei simtii tot mai obosit.

    

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Atentia, capacitatea de invatare, memoria, activitatile metabolice si ritmul fiziologic al organelor interne se dau peste cap. Se spune ca organismul recupereaza o noapte pierduta abia dupa trei zile. In aceste conditii este usor de inteles ce efecte devastatoare poate avea lipsa de somn. Nu in ultimul rand somnul este unul din factorii care sustin orice dieta care urmareste scaderea in greutate.

Lipsa de somn duce te imbolnaveste. Este vorba atat de afectiuni usoare, cat si la boli grave. Daca dormi mai putin de sapte ore pe noapte esti mai predispus la raceli si gripe. Studii recente au dovedit ca cei care nu dorm indeajuns prezentau si o hiperfunctionare a celulei T, ceea ce inseamna ca organismul se pregatea sa lupte cu o boala, iar numarul celulelor albe era mult mai scazut decat este normal. Reduceea orelor de somn sub sapte, scade imunitatea generala, si favorizeaza afectiunile metabolice. Una din cauzele bolilor cardiace este lipsa de somn.

Obiceiurile alimentare sunt date peste cap de lipsa de somn. Cei care si-au facut un stil de viata (nesanatos) din a dormi insuficient sunt persoanele care au obiceiuri alimentare mai proaste. Dormi putin, atunci sigur faci parte din categoria celor care au tendinta de a manca la ore tarzii, iar pe parcursul zilei, aportul de calorii este mai mare cu pana la 300 fata de persoanele care respecta orele de somn. Lipsa de somn este recunoascuta ca fiind unul din factorii favorizanti pentru obezitate.

Somnul din timpul noptii sporeste memoria. Si nu doar atat. Cele opt ore de somn te ajuta sa fi mai eficient, mai atent, mai logic si mai bine organizat. Somnul din timpul noptii te ajuta sa iti amintesti faptele de peste zi si sa stochezi mai bine informatiile. LIpsa de somn face ca toate activitatile diurne sa fie mult mai dificile, iar modul in care acestea sunt realizate deficitar. Succesul si reusitele unei zile depind de respectarea orelor de somn, scrie Menshealth.

Lipsa de somn de somn este cauza lipsei de timp, nu o solutie pentru rezolvarea acesteia. Dormi suficient, iar eficienta tuturor activitatilor tale o sa creasca, astfel ca vei castiga timp. Si vei putea dormi suficient.

Tags:
lipsa de somn
viata sanatoasa
alimentatie sanatoasa
metabolism
atentie
obezitate
dieta pentru scaderea in greutate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare