Scapa de problemele de memorie prin 7 metode simple

Afectiuni 11.02.2014 Livia Caled
Lapsusurile prea dese, senzatia de ceata in creier sau lipsa puterii de concentrare ar trebui sa fie niste semnale de alarma pentru oricine. Problemele de memorie apar inevitabil odata cu inaintarea in varsta, insa varsta nu este singurul factor care le declanseaza. Lipsa de activitate a creierului pentru prea mult timp poate duce si ea, inevitabil, la pierderi de memorie. Alte cauze ale pierderilor de memorie sunt hipertensiunea arteriala, alimentatia deficitara, depresia, oboseala, colesterolul marit, alcoolul, stresul, dar si diverse medicamente.

Ce e de facut pentru a ameliora problemele de memorie?
 
1. Consuma regulat peste si seminte de chia, aceste alimente contin grasimi de tip omega 3, esentiale pentru concentrare si, in general, pentru buna functionare a creierului.
 
2. Ai grija sa consumi constant alimente bogate in vitamina B12, o vitamina care joaca un rol foarte important in functionarea memoriei. Asta nu inseamna ca trebuie sa iei suplimente de vitamine, ci ca trebuie sa acorzi o atentie mai mare alimentatiei.
 
3. Foloseste-ti cat mai mult mintea. Creierul, ca orice alt organ, cu cat este exersat mai mult, cu atat devine mai puternic. Activitatea constanta a creierului ii mentine conexiunile neuronale la acelasi nivel si chiar le imbunatateste. Asadar, evita sa iti speli creierul la seriale interminabile sau la televizor si opteaza din cand in cand pentru o carte. Jocurile care tin mintea ocupata (e.g. scrabble, sah) sunt si ele recomandate pentru mentinerea creierului activ.
 
4. Bea ceaiuri de ginkgo, acestea imbunatatesc memoria si puterea de concentrare. Studiile au aratat ca gingko este o planta care ajuta la prevenirea senilitatii si a pierderilor de memorie. Ea mentine constanta cantitatea de oxigen, care trebuie sa ajunga la creier pentru a se asigura o buna functionare.
 
 
 
 
5. Consuma mai putin zahar, acesta nu numai ca te predispune la imbatranire prematura, insa iti afecteaza si creierul. Se pare ca o dieta prea bogata in zaharuri, tinuta timp de doar 6 saptamani reduce efectiv capacitatea intelectuala.
 
6. Dormi 7-8 ore pe noapte si fa miscare. Pentru a lucra la capacitate maxima, creierul trebuie sa fie odihnit. De asemenea, pentru a mari fluxul sanguin din creier si intreg corpul, este important sa faci miscare. Nenumarate studii au aratat ca sedentarismul nu e deloc bun pentru sanatate si ca ne poate transforma creierul intr-unul fara imaginatie, "de canapea".
 
7. Fa yoga, cercetatorii au descoperit ca 20 de minute de yoga pe zi iti fac creierul sa functioneze mai bine, in comparatie cu exercitiile de aerobic care iti lasa doar un corp tonifiat. Concluzia cercetatorilor a fost ca exercitiile de tip yoga diminueaza depresia si anxietatile, scad stresul, ajuta la concentrare si mentin o stare mentala echilibrata.
 
 
Tags:
probleme memorie
memorie
creier
alimente
gingko
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare