7 alimente pentru un par puternic si stralucitor

Cine nu-si doreste par sanatos, puternic si stralucitor? Daca stresul, poluarea, medicamentele si problemele hormonale afecteaza calitatea parului, tu poti sa-l ajuti prin alimentatie. Exista cateva alimente care ii vor imbunatati sanatatea parului in mod considerabil. Si chiar daca ai un par frumos, este important sa stii ce sa mananci ca sa-l pastrezi asa. 

1. Peste

Pestii precum somonul, sardinele, macroul, pastravul, heringul sau tiparul sunt foarte bogati in proteine, fier si acizi grasi Omega 3 si 6, care sunt esentiali pentru sanatatea parului, a pielii si a unghiilor. De asemenea, dau viata parului tern si uscat si imbunatatesc luciul si stralucirea. Femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma, pentru ca unele specii de pesti pot fi toxici. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

2. Seminte 

Semintele precum susanul, cele de in, de floarea-soarelui, de dovleac sau chia contin proteine si acizi grasi, foarte importanti pentru sanatatea parului. Semintele de susan negru intaresc parul de la radacina si activeaza scalpul. Adauga-le in iaurt, salate, orez, tarte si paine. 

3. Legume de culoarea verde inchis 

Aceste legume, precum broccoli, kale sau spanac sunt surse extraordinare de vitamina A, fier si calciu. Vitamina A este responsabila cu producerea uleiului natural care ii da parului stralucire si elasticitate, iar fierul si calciul fac parul sa fie rezistent. 

4. Oua 

Studii recente au demonstrat ca vitamina B7 sau biotina, care se gaseste in oua, in special in galbenusuri, protejeaza folicula parului si previne ruperea acestuia, ajutand la cresterea si mentinerea sanatatii lui.

5. Fasole

Din moment ce foliculii parului sunt facuti din 50 pana la 100 de tipuri diferite de proteine, cheia pentru un par de invidiat este o farfurie plina de leguminoase. Fasolea este bogata in proteine, fier, zinc si mai multe vitamine din complexul B, printre care B7 si B12. Complexul de vitamine B face ca parul sa incarunteasca mai greu si sa revina la culoarea naturala, daca a albit. 

6. Nuci 

Nucile sunt o sursa importanta de acizi grasi si de minerale precum zinc si seleniu. Un studiu realizat in Turcia a demonstrat ca suplimentele de seleniu pot ajuta la reducerea inflamatiilor la pacientii cu probleme de piele. Consuma nuci, caju si migdale pentru a opri caderea parului. 

7. Alge marine 

Departamentul de Biologie de la Universitatea din Hong Kong a descoperit ca algele marine sunt bogate in proteine, aminoacizi, Omega 3 si Omega 6 si acizi grasi care sunt foarte importanti pentru sanatatea parului. Proteinele si omega din algele de mare hranesc parul si stimuleaza cresterea lui, in timp ce fierul si zincul il pastreaza des. 

Poti sa cumperi algele de mare deshidratate, de la magazinele cu produse din plante sau din supermarket, din raionul cu produse bio si le poti adauga in salate sau supe. Poti incerca salata de alge marine cu avocado si castraveti, care este bogata in nutrienti.

Tags:
alimente
par
seminte
peste
sanatate
legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare