8 modalitati simple prin care sa devii o persoana matinala

Eu as prefera sa nu mai dorm deloc toata noaptea, daca dimineata trebuie sa ma trezesc la 6, pentru ca mi-e foarte greu sa ma dau jos din pat atat de dimineata. Dar cum efectele lipsei somnului sunt devastatoare pentru corp, ma straduiesc sa invat sa devin o persoana matinala. Daca tot incerc sa fac aceasta schimbare in viata mea, iti dau si tie cateva ponturi. 
 
Un studiu realizat in Marea Britanie a demonstrat ca trezitul dimineata poate sa fie sanatos. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care stau in pat in timpul saptamanii pana la 9 dimineata sunt mai predispuse sa fie stresate, sa se ingrase si sa faca depresii, comparativ cu cei care se trezesc la 7 dimineata. 
 
Un alt studiu a aratat ca adolescentii care se culca si se trezesc tarziu rareori se duc la sala si sunt predispusi la ingrasare. Acum sa vedem ce avem de facut pentru a ne transforma, peste noapte, in persoane matinale. 
 
1. Dormi suficient. Poate ca e ceva evident, dar daca dormi intre 7 si 9 ore pe noapte, te vei trezi mai usor. Tine laptopul, telefonul mobil si tableta departe de pat, pentru a dormi mai profund. 
  
2. Fii consecventa. Incearca sa-ti setezi alarma in fiecare zi la aceeasi ora, chiar si in weekenduri, pentru ca organismul tau va invata singur ora la care urmeaza sa se trezeasca. 
 
3. Incepe incet. Vrei sa te trezesti la 7, dar nu reusesti mai devreme de 8? Incepe prin a-ti seta alarma la 7:45 si mai scade cu 15 minute imediat ce ai reusit sa te trezesti la ora stabilita. 
 
 
4. Fara snooze! Sa dormi o ora timp in care te trezesti din 5 in 5 minute sa dai snooze nici macar nu se numeste somn. Sa nu mai spun ca nici cel cu care imparti patul nu poate dormi prea profund. Daca te-ai obisnuit asa, seteaza o alarma la o anumita ora si o a doua dupa cateva minute, dar aceasta din urma sa fie semnalul de ridicat din pat. 
 
5. Seteaza melodii vesele la alarma de pe telefon, pentru o trezire mai usoara si o zi inceputa cu zambetul pe buze. Poate ca-ti place un fragment de pe coloana sonora a unui film sau vreun hit. Atat timp cat te binedispune si te activeaza, e cea mai buna melodie. Din experienta iti spun ca va trebui sa o schimbi din cand in cand, caci oricat de mult ti-ar placea, totusi, te trezeste din somnul care e atat de dulce dimineata.  
 
6. Lasa lumina sa te trezeasca. Cercetatorii au aratat ca putina lumina naturala este tot ce ii trebuie organismului sa se trezeasca. O solutie simpla ar fi sa dormi cu jaluzelele trase. 
 
7. Ia micul dejun. Somnolenta nu dispare daca bei o cana de cafea. Ai nevoie de ceva mult mai consistent pentru ca organismul tau sa aiba energie toata ziua. 
 
8. Mergi la sala. Incearca si varianta de a face sport dimineata, caci odata creata aceasta rutina, va fi o varianta foarte buna de a-ti capata energia.
Tags:
dimineata
sport
trezire
ceas
alarma
sala
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare