Ce alimente poti consuma dupa ce expira

Ne-am obisnuit sa facem curat in frigider dupa un criteriu clar: data de expirare, insa acest termen nu este chiar de speriat. Unele alimente pot fi consumate chiar si dupa aceasta data. 

Romanii arunca anual la tomberon 10% din mancarea pe care o cumpara, adica 2,2 milioane de tone de alimente, la nivel national. La nivel mondial, 1,3 miliarde de tone de mancare ajung la cos, in timp ce 840 de milioane de oameni din toata lumea sufera de foame. 
 
Asadar, medicii specialisti in medicina generala ne asigura ca unele alimente chiar pot fi consumate si dupa ce au expirat, deoarece datele trecute pe ambalaje sunt orientative. 
 
 

Ce alimente poti consuma dupa ce expira 

 
Sarea este cel mai bun conservant si un continut mare de sare blocheaza inmultirea oricarui microorganism.
 
Mierea naturala, nepreparata, prin bogsatia sa de enzime, nu le permite bacteriilor sa se inmulteasca. 
 
Bunicii nostri tineau ouale chiar si doua luni in beci, asa ca se poate. Cum poti sa-ti dai seama daca un ou mai este bun dupa data de expirare? Il introduci intr-un vas cu apa si daca pluteste inseamna ca este stricat. 
 
Ii poti prelungi termenul de valabilitate al painii daca  o pastrezi in congelator. Portioneaz-o in bucati mai mici, cam de cata ai nevoie la o masa, si poti sa o pastrezi la rece chiar si cateva luni. 
 
Pentru lapte poti sa te bazezi foarte bine pe miros. Daca iti pare suspect, arunca-l direct. In plus, tine minte ca laptele rezista mai mult daca il asezi in spatele rafturilor frigiderului, decat pe usa. 
 
Termenul de valabilitate de pe sticlele de otet, de alcool sau de pe pachetele de zahar poate fi ignorat complet. 
 
Exista trei criterii de baza atunci cand vrei sa decizi daca poti consuma sau nu un aliment care a expirat: mirosul, textura si culoarea. Orice miros similar fermentat, asemenea alcoolului care provine de la fructe, spre exemplu, este un semn ca acesta trebuie aruncat. Daca puiul sau pestele au o textura lipicioasa si ele trebuie sa ajunga cat mai repede la gunoi.
 
 

Aplicatia care te anunta cand trebuie sa arunci mancarea

 
Departamentul de Agricultur? din SUA a lansat aplicatia FoodKeeper care are rolul de a calcula mai precis datele de expirare in cazul produselor, fie ca discutam de mancarea pentru bebelusi sau oua. 
 
FoodKeeper stabileste termene specifice de stocare, in functie de natura produselor si locul de depozitare (frigider, congelator, camara etc). De asemenea, aplicatia ofera sfaturi pentru gatirea carnii si a pestelui. In fine, consumatorii pot nota in agenda cand au cumparat un produs si primesc notificari atunci cand se apropie termenul de expirare.
 
Foto: Hepta.
Tags:
alimente
expirare
frigider
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare