Cum iti dai seama daca bei suficienta apa? - nu poti slabi daca esti deshidratat

Afectiuni 30.05.2018 dietetik
Fiecare dintre noi stie ca trebuie sa consume cel putin 2 litri de apa pe zi, dar oare cati reusesc sa faca asta? Mereu au existat controverse in ceea ce priveste consumul de apa si asta pentru ca difera de la un individ la altul in functie de greutate, efortul fizic, alimentatie, problemele de sanatate si multi alti factori. Asta nu inseamna ca este doar un mit necesitatea consumului mare de lichide, dar cert este ca trebuie sa adaptam consumul in functie de necesitatile organismului propriu. 
 
Cea mai mare parte a organismului nostru este apa. Organe importante precum creierul, plamanii, rinichii contin peste 80% apa, iar in caz de deshidratare severa intreg organismul va avea de suferit. Trebuie sa-ti spun ca simptomele deshidratarii sunt destul de complexe, asa ca nu ezita sa consumi zilnic apa. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca transpiram si eliminam toxine si avem nevoie de lichide ca sa ne recuperam sarurile pierdute.
 
In teorie parca totul pare usor, dar practica ne pune in dificultate de fiecare data. Stim deja necesitatea consumului de apa si de lichide in general, dar putini se hidrateaza corect. Desigur, nu trebuie sa cazi nici in cealalta extrema si sa ajungi sa consumi excesiv apa, pentru ca nu vei face decat sa-ti lezezi organismul. Se pare ca moderatia nu trebuie sa se regaseasca doar in alimentatie, ci si in consumul de lichide.
 
Poate suna ciudat ca poti avea probleme de sanatate daca bei mai multa apa decat ai nevoie, dar este perfect adevarat. O cantitate prea mare de apa va deregla activitatea rinichilor, intrucat nu vor mai fi in stare sa elimine atat de multe lichide si toxine, te vei balona, vei avea diaree si te vei simti mult prea greu incat va deveni dificil sa-ti desfasori activitatile.
 
Apa inseamna viata si evident ca nu am putea trai prea multe zile fara ea, dar oare cum ne dam seama cat trebuie sa consumam? Un lucru este clar! Nu se consuma niciodata dupa ce abia ai luat masa si asta pentru ca iti poate ingreuna digestia. Strategia este sa bem apa cu 30 de minute inainte de masa sau strict cand ne este sete. De regula, se intampla dupa ce depunem efort fizic sau este foarte cald afara.
 

Ce facem daca nu ne este sete prea des?

 

Exista medici si nutritionisti care spun ca acest aspect nu ar trebui sa ne ingrijoreze. Pana la urma trebuie sa respectam dorintele organismului. Nu toata lumea transpira excesiv, nu toti facem exerciiti fizice zilnic, nu toti avem arderi accentuate in corp. Conteaza foarte mult si ce mancam, pentru ca daca este foarte condimentat si aromat ne vine sa consumam apa fara sa vrem.
 
 
Unele persoane pot consuma 2 litri de apa sau chiar mai mult pe zi in diverse perioade din an, dar asta nu inseamna ca tu trebuie sa-ti faci griji daca bei doar 3-4 pahare de apa pe zi sau mai putin. Testul hidratarii consta in altceva si anume verificarea urinei. Asa iti dai seama daca stii sa citesti nevoile propriului corp.
 
 

Cum descifram urina?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pare ciudat sa ne verificam urina, dar pana la urma tine de fluidele corporale si este necesar sa fim atenti la orice mic aspect. Iata cum descifram:
 
1.Urina prea inchisa la culoare – daca este un galben care duce spre maroniu inseamna ca nu esti suficient de hidratat si ca trebuie sa iei masuri; de asemenea, daca stii ca ai consumat alimente colorate precum sfecla rosie de exemplu, este posibil sa fie de la ea si nu ca esti deshidratat.
 
2.Urina galbena – acel galben puternic si clar este tot semn ca trebuie sa iei masuri.
 
 
3.Urina semi-galbena spre translucid – este culoarea perfecta si este semn ca bei suficient de multa apa; incearca sa mentii astfel.
 
4.Urina transparenta 100% - nu este bine deloc; te hidratezi chiar prea mult si te poti trezi cu simptome neplacute ca cele mentionate anterior.
 
 

Cantitatea de urina conteaza?

 

DA si inca mult. Daca nu urinezi aproape o zi intreaga, iar cand o faci este o cantitate mica este semn ca esti foarte deshidratat.
 
 
De mentionat este faptul ca a bea lichide nu inseqmana doar consum de apa. Putem consuma ape aromatizate din legume fructe si mirodenii, smoothieuri, salate proaspete din verdeturi si supe light.
 

 

Tags:
deshidratat
suficienta apa
apa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare