Cum sa faci sa ai energie toata ziua

Nu te gandi la cafea sau la energizant. Exista variante mai sanatoase si mai eficiente pentru a avea energie toata ziua. 

Bea apa. Acesta este cel mai simplu mod prin care poti sa ai energie pe durata intregii zile. Daca esti deshidratata nu te poti concentra, vei avea dificultati in a face chiar si cele mai mici activitati fizice si s-ar putea sa te alegi si cu o durere de cap. Ce sa mai vorbim de energie...

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mananca la fiecare 3 sau 4 ore. Asigura-te ca nu ai niciodata stomacul gol, chiar daca vei face asta prin cateva gustari sanatoase sau ca vei decide sa mananci 5 sau 6 mese mai micute, decat cele 3 mese principale. 

Fa cateva exercitii sau uita-te la un filmulet care te face sa razi. Ambele variante au ca efect cresterea presiunii sangelui, ceea ce te va fac mult mai activa. Iata un exercitiu de stretching foarte de simplu, de facut chiar si la birou. Asaza-te in tocul usii, apuca partea de sus cu degetele, departeaza putin picioarele si lasa-ti corpul in fata pana cand simti ca ti se intinde pieptul. Acest exercitiu stimuleaza sistemul nervos.

Exista cateva alimente foarte bune pentru a avea energie toata ziua, dar si unele care numai te pacalesc ca te ajuta sa fii energica. 

 
 
Cele mai bune alimente pentru energie

1. Cereale integrale

Sa mananci cereale integrale la micul dejun este cea mai buna modalitate de a avea energie toata ziua. Cerealele integrale, precum ovazul, quinoa, bulgurul sau orzul contin un complex de carbohidrati si fibre care elibereaza energie treptat, pe durata intregii zile.  

2. Fructele zemoase

Am stabilit deja ca hidratarea face minuni cand vine vorba de energie, insa tine minte ca hidratarea nu trebuie sa vina la pahar. Poti, la fel de bine, sa mananci fructe si legume proaspete, cum ar fi mere, pepene galben sau fructe de padure, pentru ca acestea contin multa apa. 

3. Nuci 

Nucile contin multe proteine si grasimi bune care produc energie. De asemenea, mai contin fibre (cele mai bune fiind migdalele), fier, potasiu, omega 3 si amino acizi. Poti lua cateva nuci intr-o punga si sa ai mereu cu tine o gustare sanatoasa care te va mentine activa. 

4. Linte

Pe langa faptul ca lintea are foarte multe proteine, este si bogata in fibre (o portie poate contine jumatate din doza zilnica recomandata). Lintea este o sursa excelenta de fier, care produce energie. 

Acestea sunt variantele sanatoase pe care le recomandam pentru un nivel al energiei crescut pe durata intregii zile, insa cele mai multe persoane apeleaza la cele mai comode optiuni. 

Fainoasele precum gogosile, covrogii, prajiturile, torturile sau dulciurile ca bomboanele, inghetata si ciocolata cu mult zahar iti dau intr-adevar energie, dar este una de scurta durata pentru ca nivelul zaharului din sange scade brusc, lasandu-te obosita. Alimentele grase si cele procesate iti pun la grea incercare organismul, pentru ca acesta consuma foarte multa energie pentru a le digera. Asa ca data viitoare cand te gandesti sa te opresti pe la fast food sau cand te pregatesti sa mananci salam, gandeste-te daca vrei sa-ti fie mai bine sau mai rau.

Tags:
energie
sanatate
alimente pentru energie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare