Fitness pentru incepatori

Fitness 23.03.2010 Madalina Stama

Daca nu ati mai stat pe ganduri, sa va sfatuiti cu prietenii, si v-ati facut deja un abonament la sala, pentru aceia dintre voi care asteapta cu nerabdare prima zi, emotiile sunt justificate. Insa, prima zi la sala poate sa aduca pe langa emotii si multe probleme. Nu si daca ne urmati sfaturile.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ar mai trebui sa stiti ca o decizie ca aceasta, sa faceti sport, nu ar trebui luata de unul singurur. Lucurile nu sunt asa de simple cum le percepem la prima vedere. Vrem sa aratam precum celebri antrenorii de fitness, ale caror poze le regasim in reviste ori ziare, decizia de a face fitness trebuie luata dupe ce s-au avut in vedere o serie de factori, ca de exemplu: varsta, starea de sanatate actuala, dieta, activitatea fizica de pana acum. Iata de ce, se recomanda un set complet de analize inainte de a incepe orice fel de activitate fizica, ori de a aduce o schimbare drastica in dieta.

 

Apoi, nu mai ramane decat sa se aleaga tipul de exercitii, evident aici intervine instructorul. Daca nu s-a mai depus efort fizic pana in prezent, ori foarte putin, se va incepe cu exercitii usoare, iar cand va aflati la un nivel mediu de meniu de fitness, se poate trece la ridicarea de greutati.

 

Fara exagerari
Retineti ca, nu trebuie sa exersati prea mult, sa incepeti sa ardeti prea multe calorii, sau sa ajungeti sa va raniti. Pentru incepatori, ultimul lucru pe care un antrenor de fitness l-ar recomanda, ar fi efortul fizic prelungit. Incepatorii ar trebui sa nu mai viseze cu ochii deschisi la performantele pe care le-au obtinut instructorii de fitness. Peste noapte nu se realizeaza nimic. In timp, dupa ce se va instala rutina, se vor obtine si rezultatele dorite.

 

Compararea rezultatelor dupa o scurta perioada de vreme, cu cele ale instructorilor de fitness, este un lucru nesabuit. Intre instructor si elev nu trebuie sa exista competie, si daca se ajunge la compararea rezultatelor, veti ramane dezamagiti de cum sta realitatea.

 

Dieta
Pentru incepatori, setarea catorva reguli in dieta pare un cosmar. Insa, daca se imbratiseaza vechile obiceiuri alimentare, nesanatoase, toate orele petrecute la sala sunt in zadar. Dieta si sportul merg mana-n mana. Iata de ce, pentru obtinerea rezultatelor dorite nu trebuie impuse reguli numai in programul de sport, ci si in alimentatie. Daca consumati in continuare junk-food, va sabotati de unii singuri. Nu obtineti nimic bun. Dieta potrivita trebuie sa contina proteine de calitate: peste, pui, seminte, nuci, lapte. Alimentele enumerate mai sus contin proteine si putine grasimi.

 

Programul de fitness
Incepatorii ar trebui sa se rezume numai la doua seturi de repetii cu o pauza de 1 minut intre ele. La inceput, orele de fitness nu ar trebui sa dureze mai mult de 45 de minute si nu ar trebui sa se exerseze mai mult de 4 zile pe saptamana. Dupa ce s-au scurs patru saptamani, in care organismul s-a obisnuit, se poate trece la 60 de minute de fitness.

 

In aceasta faza, incepatorii pot face trei seturi de repetii cu o pauza de un minut intre ele. Dupa atata vreme, muschii ar trebui sa fie prezenti, ar grasimea sa dea semne ca isi face bagajul si pleaca. Pe langa dieta si fitness, repausul este important pentru incepatori, iata de ce nu se va sari peste orele de somn, in medie sase-opt ore pe noapte.

 

Concluzie
Indiferent care va sunt obiectivele, sa castigati masa musculara pentru binele vostru sau sa deveniti rivalii lui Arnold, concentrati-va pe exercitiile pe care le aveti de facut, lucrati impreuna cu instructorul. Nu uitati ca, nu este nevoie sa lucrati pana la epuizare, resultatele le obtineti in timp!

Tags:
fitness simplu
sala de fitness
instructor
muschi
calorii
accidentari
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare