Gateste corect orezul! Elimina arsenicul ramas din urma pesticidelor.

Stil culinar 18.12.2017 dietetik
Orezul este alimentul de baza la romani. Este accesibil si usor de procurat in fiecare anotimp la fel ca si in partea asiatica. Din pacate, pentru producerea unor cantitati industriale de orez se folosesc diverse pesticide si toxine industriale pe baza de arsenic. Si iata cum un aliment sanatos devine daunator pentru sanatate.
 
Nu zic ca este o regula generala in ceea ce priveste utilizarea pesticidelor, dar mai bine sa prevenim decat sa combatem. Vizate sunt mai multe tipuri de orez, dintre care orezul brun, orezul alb, orezul basmati, orezul sofran si multe altele. Toate sunt gustoase si pufoase cand sunt gatite si nu mai zic cat de rapid ofera senzatia de satietate, iar acest lucru se datoreaza carbohidratilor buni. Acestea ofera si energie organismului pentru cateva ore bune.
 

Cum dauneaza arsenicul sanatatii?

 

Arsenicul intra in categoria metalelor grele nocive pentru sanatate. Efectele asupra sanatatii sunt devastatoare si aici nu ma refer la simple afectiuni care pot fi tratate, ci la diverse tipuri de cancer precum cel pulmonar, de piele, boli de inima si chiar diabet. O expunere prea mare la arsenic poate cauza moartea, din pacate, mai ales ca in jur exista multe alimente care sunt tratate cu pesticide si hormoni.
 
 

Ce sa schimbi la gatirea orezului?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Ne-am obisnuit pana acum sa clatim orezul doar intr-o singura apa si chiar cu putin timp inainte de a-l gati. Nimic mai gresit! Inainte cand nu se foloseau pesticide nu ar fi fost nici o problema, dar in prezent trebuie sa avem o grija deosebita daca nu vrem sa scoatem orezul din alimentatie. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
 

1.Orezul se lasa in apa rece la inmuiat peste noapte daca vrei sa gatesti a doua zi. In cazul in care nu stii ce vei gati din timp, te sfatuiesc sa tii orezul in apa macar 2-3 ore paana a-l gati.

2.Dupa ce sta cateva ore bune in apa, orezul se clateste in 2-3 ape pana apa se vede limpede. In acest mod poti reduce cantitatea posibila de arsenic cu peste 80%.

3.Gatirea propriu zisa a orezului se face cu putina sare sau bicarbonat de sodiu pentru a elimina eventuale resturi de substante nocive si se lasa la foc mediu cam 10-15 minute. Pentru asta trebuie sa adaugi orezul atunci cand atinge punctul maxim de fierbere.
 
4.Un ultim aspect de care trebuie  sa tii cont este sa masori cu atentie cantitatea de orez folosita ca sa poti adauga cat mai multa apa in vasul in care pregatesti orezul. Trebuie sa mentionez ca dupa fierbere, pot fi eliminate anumite resturi de arsenic, iar la final putem arunca apa ca sa curatam si mai bine orezul. In caz contrar, prin fierbere vei ingera orez nociv.

5.Alege tipuri de orez sanatoase precum orezul negru sau brun, care nu isi pierd deloc nutrientii dupa fierbere.
 
6.Combina orezul cu multe legume. Va ajuta la eliminarea substantelor nocive.
 
*Orezul proaspat, daca este gatit dupa pasii dati va fi absolut sigur pentru sanatate, dar trebuie sa ai grija sa-l consumi chiar cand este gata. Medicii si nutritionistii nu recomanda orezul reincalzit spre consum si asta pentru ca necesita gatirea la tigaie, iar prin prajire devine problematic pentru sanatate din cauza amidonului din continut. In cazul in care ti-a mai ramas si evident nu vrei sa-l arunci, consuma-l doar rece in putin ulei de masline.
 
 

Cum verific daca orezul este contrafacut?

 

Iata ca traim intr-o lume in care pana si orezul este contrafacut, mai ales cel care provine din China. Culmea ironiei este ca te astepti ca din zona asiatica sa provina cele mai sanatoase tipuri de orez, avand in vedere ca nu exista acolo masa la care sa nu fie inclus.
 
Orezul contrafacut poate contine plastic, dar si alte substante. Pentru a evita astfel de neplaceri trebuie sa studiezi cu atentie eticheta oricarui produs, dar chiar si asa poti testa orezul in felul urmator:
 

1.Daca orezul pluteste in apa in loc sa ramana pe fundul vasului, este posibil sa contina plastic.
 
2.Poti sa dai foc pe o farfurie unor boabe de orez ca sa vezi ce miros au. Un miros de plastic vei recunoaste imediat in cazul in care este contrafacut.
 
3.Prin zdrobire trebuie sa obtinem o pudra alba si fina, dar daca este galbena inseamna ca orezul este contrafacut.
 
 
 
 
Sursa: eatingwell.com; washingtonpost.com;
 
 
 
 

 

Tags:
orez
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare