Mituri demitizate

Afectiuni 01.09.2010 Otilia Ignat

Unele din miturile care s-au dovedit doar legende, au fost si mai sunt foarte populare. Unele dintre mituri sunt atat de convenabile, incat chiar daca stim ca sunt false, continuam sa credem in ele. Iata cateva dintre miturile…. demitizate

Nu este adevarat ca folosim doar 10 la suta din creierul nostru. Ne folosim la maxim, toata capacitatea cerebrala. O dovada ca asa stau lucrurile sunt bolile degenerative, care afecteaza celula nervoasa si faptul ca accidentele, chiar minore la nivelul creierului, produc tulburari mentale.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dulciurile nu ii fac pe copii hiperactivi, este un fapt demonstrat de numeroase studii, care au dovedit ca zaharul nu are nicio legatura cu hiperactivitatea copiilor. Pe de alta parte consumul de dulciuri trebuie riguros tinut sub control pentru ca este una din principalele cauze care duc la instalarea obezitatii infantile. Motiv pentru care o alimentatie sanatoasa este obligatorie.

Alaptarea nu-ti strica sanii. Una din cauzele nemarturisite care le fac pe mame sa nu-si alapteze copiii este prejudecata ca sanii isi vor pierde elasticitatea si forma. Un studiu efectuat de chirurgi plastici americani a dovedit ca alaptatul nu a avut niciun efect asupra formei sanilor.

Nu doar apa hidrateaza, ci si toate celelalte lichide. Doza de minim opt pahare de apa pe zi, poate fi acoperita si cu suc de fructe, ceai, cafea si supa. In plus trebuie luat in calcul, mai ales in cazul hipertensivilor ca excesul de apa, in lipsa unei diureze echilibrate, poate determina cresterea tensiunii.

Spanacul nu este principala sursa de fier, iar dieta lui Popeye este un mit. Spanacul contine aproximativ 1 miligram de fier, la 100 de grame de produs, in timp ce smochinele uscate au 4,25 miligrame, o friptura de vita 2,5 miligrame si 100 de grame de dovlecei, 2,4 miligrame de fier. Atentie la sursele de fier, in perioadele de dieta pentru slabit!

Lapte cald nu este leacul ideal impotriva insomniilor. Laptele contine triptofan, enzima care a fost legata de fazele initiale ale somnului - dar cantitatea dintr-un pahar de lapte este insuficienta pentru a te face somnolent. Dar, efectul psihologic al laptelui cald, inainte de culcare, poate fi suficient de puternic pentru a induce starea de somn!

Daca esti bolnav nu este bine sa stai in pat. Reapausul la pat nu este benefic. In unele cazuri chiar este daunator. O analiza a stabilit ca, repausul la pat, pentru multe maladii a accentuat suferinta. Medicatia, tratamentele specifice sunt mult mai eficiente daca viata continua intr-un ritm cat mai apropiat de normal. Activitatea fizica si mentinerea unui ritm normal de viata contribuie la o mai rapida vindecare.

Stresul cauzeaza ulcer. Fals! Cele mai multe din ulcere, peste 90%, sunt determinate de o bacterie helicobacter pylori, iar stresul de zi cu zi nu are nimic de a face cu aceasta.

Tags:
obezitate
alimentatie sanatoasa
fier
dieta pentru slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare