Spanac cu branza

Pot sa spun, cu mana pe inima, ca spanacul cu branza,  trecut vreo jumatate de ora prin cuptorul bine incins,  este cea mai buna mancare cu spanac, din cate mancaruri cu spanac exista si din cate mancaruri cu spanac am facut si mancat eu.

Este atat de gustoasa incat ii face si pe cei care refuza sa manance spanac sa ajunga sa-l iubeasca. Cea mai buna proba este sa incercati reteta. In plus este o delicioasa reteta vegetariana.     

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ca sa faci spanac cu branza ai nevoie de circa un kilogram de spanac proaspat, trei-patru linguri cu ulei, o bucata de circa 100-150 de grame de telemea de oaie (foarte bun si daca folosesti telemea de vaca sau de capra), parmezan sau un cascaval mai slab. La toate se mai adauga: sare si piper, o cana cu lapte, o nuca de unt, o lingura de faina si o legatura de leustean (secretul nostru!), o lingurita de nucsoara, doua-trei linguri cu pesmet.

Curata si spala foarte bine spanacul. Pune apa intr-o oala si cand fierbe pune spanacul, pentru cateva minute. Dar nu mai mult de doua-trei. Scurge apa si clateste spanacul cu apa rece, pentru a opri procesul de fierbere (tot secretul nostru!).  

 

Pune intr-un vas nuca de unt si uleiul. Cand s-a topt untul pune faina si amesteca. Stinge cu lapte (poti adauga si putin din apa in care ai oparit spanacul), si amesteca pana rezulta un sos cremos, ca o smantana subtire. Da deoparte. Adauga branza rasa (pastreaza putina branza cat sa iei cu trei degete) si spanacul. (Reteta se poate pregati si cu spanac congelat, caz in care spanacul congelat se inabusa intr-un vas pentru cateva minute, fara apa. Se va dezgheta si se va fierbe foarte repede).

Pune si leusteanul tocat marunt, potriveste de sare si piper si pune si nucsoara rasa. Amesteca si pune totul intr-un vas care merge la cuptor, uns cu putin ulei si tapetat cu pesmet (un alt secret, bun de tinut minte). Presara deasupra branza pastrata si o lingura de pesmet.

Da totul  la cuptor pentru 30-40 de minute. Serveste spanacul imediat cu oua ochiuri sau drept garnitura pentru peste sau carne. O portie are in in jur de 300 de calorii. Merge perfect si simplu, cu paine prajita, fiind o delicioasa reteta vegetariana, dupa cum spuneam la inceput. Potfa de spanac sa aveti!  

Tags:
Spanac cu branza
telemea
branza de capra
calorii
retete vegetariene
retete rapide
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
5 Comentarii
  • bianca
    1. bianca 14.10.2011 12:32

    buna sunt bianca.eu sunt inebunia dupa spanac... chiar ieri am facut o placinta cu spanac. insa eu am pus si 2 oua sa se lege mai bine impastul,si am folosit foi de placinta .(se gasesc in supermarket) binenteles foile facute in casa sunt mult mai delicioase. am pus intr-o tava prima foaie de placinta ,apoi am pus spancul( exact cum ai facut tu + 2 oua) apoi se pune a doua foaie de placinta si se da la cuptor . este excelenta iti garantez!

  • ioni
    2. ioni 17.10.2011 17:13

    Am facut si eu ieri reteta de spanac,exact cum este explicata aici,foarte buna a iesit !!

  • Laura Roman
    3. Laura Roman 22.01.2013 12:44

    Acum am gatit si eu reteta aceasta ,e minunata ,foarta gustoasa ,o incanatre pentru papilele gustative !

  • Nico
    4. Nico 01.10.2015 22:15

    Nu mi-a placut deloc. Am pus telemea de oaie dupa indicatii....si la final se simtea un gust foarte puternic :(

  • Laura Roman
    5. Laura Roman 02.10.2015 08:17

    Pai, draga Nico, schimba tipul de branza, Eu am facut cu telemea de vaca, de oaie, cas.Am gatit spanacul si in cuptor si pe aragazToate combinatiile au fost foarte gustoase. Foloseste ingrediente de calitate si gateste cum stii ca iti place. Pana la urma e o chestie de gust.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare