Doar numele este mai pretentios, caci desertul in sine nu este decat o tarta cu mere. De fapt, este un american pie cu fundul in sus. Legenda spune ca inventarea acestei tarte a fost datorita (dupa ce vei gusta vei intelege de ce nu am scris "din cauza") unui incident.
Doua surori, Stephanie si Caroline Tatin, detineau Hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, la 150 de kilometri langa Paris, in anul 1898. Stephanie se ocupa de bucataria hotelului si intr-o seara, fiind responsabila de mai multe treburi pe care le facea concomitent, a rasturnat din greseala tarta cu mere. Se pare ca desertul a facut senzatie printre invitatii hotelului si ca alti bucatari au preluat reteta si au facut-o celebra cu numele surorilor Tatin.
Ingrediente
- 4 mere Golden, Ionatan sau Granny Smith
- 250 de grame de aluat de foietaj (decongelat la frigider)
- 5 linguri de zahar
- 75 de grame de unt
- 1 pliculet de zahar vanilat
- nucsoara, scoartisoara
Incinge cuptorul in timp ce curata merele de coaja si de seminte, apoi taie-le felii. Ca sa eviti sa oxideze, stropeste-le cu zeama de lamaie.
In tava in care o sa faci tarta topeste untul, apoi adauga si zaharul si mai lasa-le putin pe foc. Dupa ce s-a caramelizat zaharul, pune-l si pe cel vanilat si caleste-le pentru 5 - 6 minute. Adauga nucsoara si scortisoara si opreste focul imediat ce merele s-au calit. Asaza feliile de mere astfel incat sa ocupe tot fundul tavii.
Deasupra asaza foietajul si taie marginile care depasesc tava. Dupa 20 - 25 de minute, scoate tarta din cuptor, las-o sa se raceasca 5 minute, apoi rastoarn-o cu grija, dar cu o miscare rapida, pe un platou pe care il pui dinainte drept capac.