Viata sanatoasa, fara restrictii alimentare

Alimentatia echilibrata este cheia unei vieti sanatoase, ferite de riscul aparitiei unor boli de inima, a cancerului, diabetului si a problemelor metabolice si de digestie. Alimentatia sanatoasa este calea prin care organismul castiga tonus psihic si fizic. Dar alimentatia sanatoasa nu este un sablon, ci un stil de viata care trebuie abordat cu inteligenta.

Help Guide  a intocmit un cod de reguli care stau la baza vietii sanatoase si a nutritiei echilibrate, care nu impune restrictii alimentare. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Simplifica - uita de numararea caloriilor si mananca cat mai colorat si mai proaspat. Cu cat fructele si legumele sunt mai colorate cu atat ele vor contine mai multe vitamine, minerale si antioxidanti. Modificati mici - principiul de baza este acela ca orice schimbare in dieta sau in stilul de viata se face treptat, pentru a nu adauga un nou motiv de stres, celor deja existante.

Nu trebuie sa renunti la mancarurile preferate, ci pur si simplu injumatateste portia, adaugand fructele si legumele preferate (gatite sanatos). Moderatie - in cursul unei diete, indiferent care este scopul ei, nu trebuie sa renunti la un aliment sau la o categorie de alimente, de cele mai multe ori este suficinet consumul cu moderatie. Adica in loc de o ciocolata intrega, in fiecare zi, limiteaza-te la cateva patratele. 

Farfurii mici - este un truc care functioneaza foarte bine. Este mai confortabil pentru psihic o farfurie (mica) plina, decat o farfurie mare, pe jumatate plina. Conteaza mai mult cum mananci, decat ceea ce mananci. Daca o sa mananci in fata televizorului sau in fata calculatorului, te vei supraalimenta fara sa iti dai seama. Daca mananci in compania altor persoane, vei manca mult mai putin.

Bucura-te de fiecare inghititura - nu infuleca, nu te grabi sa-ti termini cat mai repede masa. Mesteca bine, incet. Savureaza! Cei care mananca incet, mananca mai putin. Asculta-ti corpul, ca sa intelegi care sunt nevoile lui. Uneori senzatia de foame este doar sete. Bea un pahar de apa inainte de masa, ca sa-ti domolesti foamea si pentru a manca mai putin.  

Filozofia nutritiei echilibrate 

- Legumele verzi sunt pline de calciu, magneziu, potasiu, zinc, vitamine A, C, E si K, care ajuta printre multe altele si sistemul respirator.
- Legume mai dulci iti pot satisface pofta de ceva dulce. Printre aceste legume se numara porumbul, sfecla, morcovii sau cartofii dulci.
- Alege fructele si sucurile proaspete sirenunta la sucurile imbuteliate care contin foarte mult zahar.
- Controleaza si limiteaza aportul de sare. Cu cat mai putina cu atat mai bine.
- Pregateste mancarea in casa. Planifica un meniu intreg pentru toata saptamana si respecta-l. Cand planifica, oamenii sunt mult mai responsabili, plus ca exista tendinta de a respecta mai usor ceva prestabilit, iar mancarea este un detaliu prea importanat pentru a fi lasat la voia intamplarii.
- Alege cereale integrale, nu omite micul dejun, bea apa si alege grasimile monosaturate, acestea sunt cateva din principiile fundamentale ale vietii sanatoase, stiute de toata lumea.

Tags:
Viata sanatoasa
fara restrictii alimentare
nutritie echilibrata
viata sanatoasa
dieta pentru slabit
calorii
alimentatie inteligenta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare