Mielul de Paste

Paste fara miel nu se poate, dar nici miel fara sarbatori pascale nu merge. Si cum Sarbatoarea bate la usa, o lectie despre mielul de Paste este si necesara si binevenita, mai ales ca despre carnea de miel sunt multe de spus. Daca nu esti vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian si accepti sa mananci carne, si daca iti place carnea de miel, atunci trebuie sa stii ca mielul de Paste este una dintre alegerile foarte sanatoase.

         

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Carnea de miel face parte din categoria carnurilor rosii, foarte benefica mai ales primavara datorita continutului mare de seleniu si fosfor. Cele doua minerale sunt extrem de utile organismului, atat in ceea ce priveste sistemul osos, cat si metabolismul, in general. In plus, seleniul este bine venit in sustinerea sistemului imunitar si necesar barbatilor pentru ca ii protejeaza in fata afectiunilor specifice sexului lor.

Carnea de miel este foarte frageda, foarte gustoasa, daca este bine preparata si foarte bogata in proteine de calitate. In 100 de grame de carne de miel sunt: 30,4 grame de proteina, 9,4 grame de grasime si 95 miligrame de colesterol. In ceea ce priveste caloriile aceasta variaza de la 200 la 300 in functie de cat de gras este mielul de Paste si de tipul de carne. Pulpele de miel au mai multe calorii, de exemplu decat coastele.

Carnea de miel (dar si cea de oaie) este una din cele mai consumate tipuri de carne rosie. Carnea de miel este o foarte bogata sursa de proteine, 100 grame de carne asigurand 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. In consecinta trebuie mancata cu chibzuinta, iar pentru a sustine procesul de digestie si procesele metabolice, este recomandata cresterea consumului de lichide (si nu-i nevoie sa zambiti malitiosi, ca nu mi-a trecut prin cap sa va indemn sa beti vin, ci apa!). Carnea de miel contine mult triptofan ceea ce este foarte util celulei nervoase, iar in ceea ce priveste cantitatea importanta de zinc (100 de grame contine 38,3% din necesarul zilnic de zinc), acesta este utila pielii, sistemului imunitar, stabilizand si nivelul zaharului din sange.

Carnea de miel este o sursa importanta de seleniu, 100 de grame continand 50% din doza zilnica recomandata, dar si de vitamine din grupul B, necesare in procesul de formare al globulelor rosii, prevenind anemia sau acoperind deficitul acumulat in timpul iernii. Carnea de miel contine un aminoacid esential, mai rar intalnit in alte alimente, care are capacitatea de a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a functiona bine. In plus carnea de miel este considerata un afrodisiac natural. Nu putem sa omitem din prezentarea mielului de Paste faptul ca ficatul de miel este un adevarat tonic hepatic.

In ceea ce priveste grasimile, carnea de miel contine mai putine gasimi saturate comparativ cu alte tipuri de carne si  putin colesterol.

Ca sa te bucuri de toate beneficiile mielului de Paste, carnea trebuie sa fie proaspata, sa aiba o textura ferma si curata, de culoare roz, iar grasimea sa fie alba. Carnea de miel este foarte perisabila. Dupa ce ai cumparat carnea, pasul urmator este sa o portionezi, sa o speli si sa o stergi. In acest moment poate fi congelata. Ca sa patrezi gustul si aroma specifica decongeleaza carnea incet, in frigider, in 12 ore, recomanda WH Food.
 
Acestea fiind spuse nu ne mai ramane decat sa va indemnam sa va bucurati de mielul de Paste, dar sa nu uitati de cumpatare si echilibru. 

Tags:
miel
de Paste
retete de Paste
carne
retete vegetariene
calorii
colesterol
vitamine
minerale
zinc
proteine
diete hiperproteice
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare