Moduri inedite de a consuma legumele si verdeturile

Alimentatie 28.11.2019 dietetik
Nu mai este un secret ca legumele si verdeturile sunt recomandate pentru consum in fiecare zi, dar majoritatea persoanelor s-au obisnuit sa le consume mereu in aceleasi moduri banale, respectiv salate de cruditati sau sotate la tigaie in diverse combinatii. Ei bine, acesta este si motivul pentru care unora nu li se par asa gustoase si satioase legumele si ezita sa le mai consume in cantitati mari. Secretul este sa faci mereu combinatii simple, dar cat mai diferite, sa ai grija la modul de preparare si sa adaugi tot felul de mirodenii si ierburi aroatice, pentru a scoate in evidenta la maximum gustul legumelor si trufandalelor. In cadrul acestui articol vei descoperi moduri de consum la care nu te-ai fi gandit niciodata si iti vei da seama ca fiecare zi de consum poate fi o adevarata experienta cu legumele. Nu ai cum sa dai gres niciodata cu o mancare din legume si asta pentru ca aduc organismului nutrientii necesari, stimuleaza digestia si tractul intestinal, hidrateaza corpul si dau energie. Evident, cel mai bine este sa consumi legume crude in fiecare zi, dar poti alege si pragtirea la grill, cuptor sau cate 2-3 minute la aburi daca vrei ca nutrientii sa ramana intacti.
 
Legumele sunt sanatoase in general, dar ca orice aliment sanatos, pot aduce kilograme in plus daca sunt gatite nesanatos si se fac combinatii alimentare nefericite. De exemplu, cartofii sunt indicati in diete si nu numai, dar daca ii prajesti sau ii combini cu carne sau branza aduc multe kilograme in plus si colesterol ridicat.
 
 

1.Orez din conopida

 
Ai nevoie de o capatana medie de conopida care se faramiteaza la un aparat special de faramitare si obtii ceva ce seamana cu orezul. Mai mult decat atat, poti pune acel amestec la tot felul de salate de cruditati si se gateste precum orezul la tigaie in combinatie cu legume si verdeturi. Adauga cat mai multe mirodenii si ierburi aromatice.
 
 

2.Legume tip barcuta, umplute cu alimente maruntite

 
Poti folosi:
 
Cartofi medii si mari
Dovlecei
Ardei gras
Vinete
Rosii
Palarii de ciuperci
Castraveti
Avocado – este un fruct, dar multi cred ca este leguma
Dovleac
 
 
Umplutura pentru legume poate consta in:
 
Mix de alte legume
Branzica de vaci
Branza feta
Halloumi
Tofu afumat
Ton in apa
File de somon afumat
Sunca slaba de pasare
Parmezan
Sosuri light care merg la orice mancare
Fasii sau cuburi de piept de pui
Spanac si alte verdeturi
 
 

3.Burgeri din legume, in loc de bulci de paine si fara carne

 
Ai nevoie de palarii mari de ciuperci, respectiv champignon sau portobello pe care sa le rumenesti putin la grill sau la tigaie sau chiar la cuptor. Intre palariile de ciuperci, poti adauga branza, ceapa rosie, frunze de salata si sunca slaba de pasare.
 
 
Mai poti folosi si rondele de rosii mari la burgeri, dar sa ai grija sa scurgi bine de zeama si sa folosesti intre ele ingrediente taiate fin si subtire.
 
 

4.Shaorma sau pita gyros fara pita – cu ajutorul verdeturilor

 
Poti folosi tot felul de soiuri de frunze mari, respectiv frunze de salata, spanac matur, varza alba sau rosie, leurda, loboda, etc. In interiorul frunzelor poti adauga cate putin din:
 
Rosii
Sos tzatziki
Ceapa verde
Ceapa rosie
Fasole rosie sau neagra la conserva
Cuburi sau fasii de piept de pasare rumenit
Varza alba data 
 
Ruleaza frunzele cu grija!
 
 

5.Paste vegane din legume

 
Ai nevoie de un aparat special care taie in sprirala, care nu costa mult deloc. Poti alege castraveti, dovlecei, zucchini, morcovi in loc de paste, apoi poti adauga tot felul de sosuri light, verdeturi si alte legume. Vezi aici 8 sosuri light care merg la orice mancare si ajuta la slabire!
 
 

6.Sandvisuri fara paine

 
Ai nevoie de felii din legume mari si lungi precum catsravetii, dovleceii si vinetele. Se taie pe lung fasii potrivit de subtiri si intre felii adaugi ingredientele dorite dupa exemplele date anterior. Poti consuma cate sandvisuri vrei de acest gen pentru ca nu ingrasa, neavand paine.
 
 

7.Chips-uri din legume

 
 
Legumele se pot sota la tigaie fara ulei sau la grill sau chiar la cuptor. Poti alege:
 
Tije de telina
Naut 
Baby morcovi sau morcovi maturi taiati rondele sau pe lung
Rondele de dovlecei
Rondele de vinete
Inele de ceapa
Porumb rumenit la tigaie
Rondele sau bucati lungi de sfecla rosie
 
 
 

 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:
moduri de a consuma legumele
legume
verdeturi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare