Obezitatea este contagioasa

Nu este o certitudine dovedita medical, dar exista o suma de indicii care conduc la ideea ca obezitatea este contagioasa. Ai observat ca oamenii supraponderali tind sa stea mai des cu alte persoane supraponderale? Se pune intrebarea este asta o concidenta sau o alegere?

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Arizona au studiat problema din mai multe puncte de vedere. Au plecat de la studierea realitatii si au tras cateva concluzii. Astfel familiile ?i prietenii supraponderali au in comun aceleasi obiceiuri alimentare si lipsa de activitate fizica. Parintii obezi au tendin?a de a creste copii obezi, iar persoanele suprapoderale se simt bine in compania celor cu volum mare.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Principiul "cine se aseamana se aduna" functioneaza perfect, si in cazul persoanelor supraponderale. Frustarile fata de diete, angoasele in fata restrictiilor alimentare, dependenta de mancarea "gustoasa", aversiunea fata de miscarea in aer liber si nu in ultimul rand placerea de a manca, ca unica sursa de satisfactie ii uneste pe cei supraponderali. Dar pe de alta parte obezitatea nu trebuie privita ca un efect al lipsei de vointa, ci mai degraba ca un efect al dietei proaste si a unor afectiuni preexistente de natura metabolica sau psihica. Acesta este si motivul pentru care, sunt cazuri, in care, obezitatea se trateaza prin psihoterapie.

O serie de studii au dovedit ca obezitatea este contagioasa la modul concret, responsabil fiind un virus de tip  adenovirus, din clasa celor care provoaca o banala raceala. Din cei peste 50 de adenovirusuri despre care se stie ca pot infecta oameni, unul singur, respectiv adenovirusul 36, a fost direct asociat cu obezitatea umana. Virusul a fost identificat la mai mult de 20% din cei supraponderali, iar  4 din 5 copii infectari cu adenovirusul 36 erau obezi si cantareau in medie cu 25 de kilograme mai mult decat cei care nu erau infectati.

Obezitatea este un semn al lipsei de incredere, a frustrarilor si o cale de refulare.  Studiul dovedeste ca pe langa dieta si miscare fizica, tratamentul pentru obezitatea trebuie abordat si din alte puncte de vedere. Pe de alta parte tendita de a se asocia a celor supraponderali sugereaza o orientare importanta si vorbeste despre implicatiile de sanatate publica, scrie Shine Yahoo.

Chiar daca demonstratia completa nu a fost facuta inca, este evident ca obezitatea este contagioasa, iar rezolvarea problemei trebuie abordata si din alte puncte de vedere pe langa cele clasice care implica, in primul rand, dieta. Cei vizati, in primul rand fiind apropatii si rudele celor supraponderali!

Tags:
obezitatea este contagioasa
supraponderali
dieta pentru scadeea in greutate
dieta
calorii
fitness
alimentatie sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare