6 modalitati prin care poti gati cu amarant

Amarantul este un superaliment bogat in antioxidanti, minerale, calciu, fibre si fier, dar ca sa te bucuri de beneficiile lui, trebuie sa si stii cum sa-l folosesti. Iti dam cateva sugestii. 

Cum poate fi folosit amarantul in bucatarie 

 
1. Ca inlocuitor pentru orez, risotto, cuscus sau paste
 
Gratie texturii si dimensiunilor bobitelor, amarantul poate fi folosit fara probleme in locul de orez, risotto, cus cus sau chiar si paste. Avantajul este ca vei elimina glutenul si te vei bucura de toti nutrientii acestei pseudocereale. 
 
2. La micul dejun 
 
Daca il gatesti, amarantul va capata consistenta de terci si un gust usor dulceag, ceea ce il face perfect pentru mic dejun. Fierbe o jumatate de ceasca de amarant cu o ceasca si jumatate de apa, timp de 20 de minute pana cand apa se absoarbe in totalitate. Serveste-l imediat ce s-a fiert cu fructe, nuci, scortisoara, miere. Daca il lasi sa se raceasca prea mult va capata o consistenta gelatinoasa. 
 
 
3. Foloseste-l pentru prepararea deserturilor 
 
Gratie gustului sau dulceag, amarantul poate fi folosit si la preparatele dulci. De exemplu, poti sa faci aceasta reteta de budinca de orez, dar in care sa inlocuiesti orezul cu amarantul. 
 
4. In loc de popcorn
 
Pune o lingura de seminte de amarant intr-o tigaie incinsa bine, fara ulei. Pune-i un capac deasupra si ai grija sa o misti continuu de cum incep primele seminte sa sara, exact cum se intampla si cu popcornul. Dupa ce semintele nu se mai aud, inseamna ca sunt facute si trebuie scoase rapid intr-un bol ca sa nu se arda. 
 
5. Pentru coca
 
Amarantul poate fi folosit in orice coca, mai ales daca vrei sa obtii ceva fara gluten, dar cu valoare nutritionala mare (in special fibre si proteine). Inlocuieste cel mult 30% din faina din reteta cu faina de amarant, cu precizarea ca vei avea nevoie de mai multa apa, caci aceasta cereala absoarbe mai multa apa decat faina obisnuita. 
 
6. Foloseste amarant in supe
 
Datorita consistentei sale gelatinoase (seamana cu semintele de chia inmuiate in apa), amarantul este un ingredient perfect pentru a ingrosa supele de legume. Adauga 2 - 3 linguri de amarant in supa atunci cand fierbe si vei vedea diferenta. 
 
Tags:
amarant
superaliment
cereala
nutrienti
retete
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare