6 trucuri pentru a avea mai multa incredere in tine cand intri in bucatarie

Recunosc ca, desi gatesc de cativa ani, nu ma simt foarte stapana pe mine cand intru in bucatarie. Am emotii de fiecare data cand asez ingredientele pe masa si habar n-am ce-o sa iasa la final. Zic "Doamne ajuta!" si ma apuc de treaba. Ce-o fi, o fi. Nu mai vorbesc de datile cand dau gres si ard cate o tarta sau fac varza prea sarata. Atunci am nevoie de cel putin 2 zile sa-mi fac curaj sa intru iar in bucatarie. 

Se pare ca nu sunt singura care are probleme de acest gen, din moment ce se scriu si carti pe subiectul asta. Kelsey Nixon, o vedeta de televiziune din SUA care are o emisiune de gatit, a scris o carte numita "Kitchen Confidence" care promite sa-ti lamureasca incertitudinile din bucatarie. Iata cateva dintre sfaturile pe care le da aceasta. 
 
Investeste in ustensilele potrivite 
 
Uneori, cand distrugi un fel de mancare, nu-i neaparat vina ta. Poate fi si a vaselor pe care le folosesti. Renunta la oalele pe care le-ai cumparat in studentie si investeste in cateva ustensile absolut necesare in bucatarie, cum ar fi un cutit bun si o tigaie din fonta. 
 
Incepe cu un fel de mancare pe care il adori
 
Cel mai bine este sa gatesti ceva ce-ti place foarte mult, pentru ca, atunci cand iti va iesi bine, vei fi atat de entuziasmata si de multumita de tine, incat vei dori sa incerci si ceva diferit. 
 
 
Citeste intreaga reteta inainte sa te apuci de gatit 
 
Motivul pentru care trebuie sa faci asta este simplu: verifici astfel, pe parcurs ce citesti, daca ai tot ce-ti trebuie inainte sa te apuci de gatit. Daca ai toate ingredientele si mai ales in cantitatile scrise in retete. O mare greseala pe care eu inca o fac este ca nu urmez reteta ca la carte. Mi se pare mie ca ar iesi mai bine daca as adauga ciuperci sau putin cascaval si incepe joaca. Uneori iese, alteori nu. Kelsey Nixon, ca si alti bucatari, spune ca trebuie sa te tii de reteta pana cand stii sa o faci bine, abia apoi poti sa incepi sa improvizezi asa cum iti place. 
 
Ai intotdeauna ingrediente pentru o masa rapida 
 
Se intampla ca uneori sa ajung foarte tarziu acasa de la sala sau din oras si sa nu am niciun chef sau vreun pic de inspiratie sa gatesc. Kelsey Nixon recomanda sa ai mereu cateva ingredinte pentru masa rapida. In astfel de seri eu fac salata de avocado cu rosii, paste cu fructe de mare sau chiar apelez la pungi cu legume congelate. 
 
Cand te duci la piata, incepe cu raionul de proteine 
 
Este mult mai usor sa cumperi prima data puiul sau vita, ca apoi sa te gandesti ce vrei sa faci cu ce ai cumparat si de ce ingrediente mai ai nevoie. N-are rost sa cumperi intai legumele, apoi carnea, iar la final sa-ti dai seama ca nu ai tot ce-ti trebuie ca sa faci pui umplut cu prune uscate sau cu dovlecel si iaurt, de exemplu. 
 
Cand gatesti pentru altii, fa ce stii 
 
Daca eu am emotii cand gatesc pentru mine, ce sa mai spun daca am casa plina de prieteni. In acest caz, vedeta de televiziune recomanda sa faci ce stii tu cel mai bine. Este acea reteta pe care ai facut-o de multe ori ca la carte, apoi ai ajuns sa improvizezi putin pe marginea ei.
Tags:
bucatarie
trucuri
ustensile
ingrediente
reteta
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare