Invata sa previi afectiunile neurologice prin consumul de alimente sanatoase!

Viata de zi cu zi, plina de stres, dieta nesanatoasa, bogata in grasimi trans, inrautatesc si mai mult lucrurile. Care ar fi solutia impotriva afectarii creierului? 99% din raul pe care il provoaca radicalii liberi, creierului uman, poate fi prevenit prin consumul de alimente bogate in antioxidanti.
 


 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Alimentele bogate in antioxidanti sunt numeroase. Iata cateva exemple: struguri, mure, afine, usturoi, varza, capsuni, zmeure, prune, brocoli, smochine, avocado, portocale, ardei rosii, kiwi, nuci, ceapa, porumb etc. Asa ca, daca nu stiai pana acum o alimentatie dezechilibrata iti poate afecta creierul, crescand exponential riscul unor leziuni. Conteaza foarte sa elimini din meniu acele alimente nesanatoase facand loc fructelor si legumelor. De ce tot insist asupra unei diete sanatoase? Pentru ca, mancand sanatos tii departe posibilele boli care pot aparea. Asa cum un nivel prea mare de grasimi poate conduce la cresterea colesterolului si implicit afectarea inimii, tot asa viciile ne pot afecta functiile creierului. Aici, se intaresc si mai mult spusele: “Minte sanatoasa in trup sanatos”.

 

O dieta completa si echilibrata este cel mai bun sfat, dar unele tipuri de mancaruri sunt foarte bune pentru creier.
Daca incluzi in meniu alimente sanatoase ca si gustari poti sa imbunatatesti functiile de la nivelul creierului, prevenind astfel posibilele afectiuni. 


Alimentele bogate in antioxidanti (chimicale sanatoase care purifica creierul de radicalii liberi care afecteaza celulele) pot ajuta considerabil de mult in cazuri de pierdere a memoriei, si restaurarea functiilor motrice, de coordonare si echilibru. Include in meniul tau: struguri, mere, cirese, prune si spanac. O alta grupa de alimente sanatoase sunt acelea bogate in acizi grasi omega 3. Acizii grasi omega 3 ajuta creierul sa functioneze normal, de asemenea imbunatatesc memoria. Consuma de doua-trei ori pe saptamana: somon, sardine, hering, alune de padure etc.

 

Intregul organism functioneaza pe principul carbohidratilor. Consumul exagerat de carbohidrati simpli poate afecta atat organismul cat si functiile creierului prin cresterea nivelului de zahar din sange. Alimentele care  includ complex de carbohidrati sunt digerate usor si nu provoaca o crestere a nivelului de zahar din sange. Care sunt aceste alimente? Iata cateva exemple: fasolea uscata, caisele uscate, arahidele, iaurtul etc. Ca sa previi cresterea nivelului de zahar din sange, care-ti poate afecta considerabil de mult sanatatea creierului, include in meniu pe langa alimentele sanatoase, otet si suc de lamaie. Dar, haide sa vedem in amanunt beneficiile aduse in urma consumarii acestor alimente.

 

Nucile
Acestea contin proteine, multe fibre si grasimi sanatoase. De asemenea, contin: vitamina B, E si magneziu, toate acestea sunt esentiale pentru functiile cognitive. Ajuta in pierderile de memorie, imbunatatind-o, te ajuta sa gandesti limpede.
Evita nucile de macadamia intrucat sunt bogate in grasimi, mai mult decat nucile, iar arahide poti consuma daca stii ca nu prezinti vreo alergie. In plus, acestea contin foarte putine grasimi sanatoase.

 

Semintele
Incearca semintele de floarea-soarelui, de susan. Semintele contin destule proteine, grasimi sanatoase si vitamina E, cunoscuti ca antioxidanti care lupta impotriva stresului. De asemenea, contin un important antioxidant care imbunatateste functiile creierului, asa cum este magneziul.
Semintele de floarea-soarelui contin un amino acid (triptofan) pe care creierul uman il transforma in seroteonina, care te ajuta sa scapi de depresie si insomnie. In plus, semintele contin tiamin, o importanta vitamina din complexul B, care imbunatateste memoria si functia cognitiva.

 

Ouale
Contin foarte multe proteine, vitamine si minerale. Seleniul din oua iti ofera buna-dispozitie. Un nutrient important (colin) ajuta memoria din centrul creierului. In plus, ajuta la cresterea dimensiunii neuronilor, ceea ce ii ajuta sa transmita mai usor stimuli.

 

Tags:
afectiuni neurologice
antioxidanti
legume verzi
ciocolata
orez brun
rosii
ton
ulei de masline
cafea
nuci
seminte
oua
avocado
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare