11 motive pentru care deshidratarea este periculoasa pentru corpul tau

Nu dureaza mult pana sa te deshidratezi. E suficient sa pierzi 1,5% din apa din corp (oamenii au de obicei 60% apa in corp) si te poti alege cu mai mult decat sete: de la respiratie urat mirositoare, pana la scaderea capacitatii de a sofa. 

Respiratie urat mirositoare
 
Saliva are proprietati antibacteriene importante, iar cand esti deshidratata aceste bacterii se inmultesc mult peste numarul obisnuit si de aici rezulta respiratia urat mirositoare de la finalul zilei. 
 
Iti face pofta de dulciuri 
 
Atunci cand nu ai suficienta apa in corp ti se face foame, dar mai ales pofta de dulciuri. Acest fenomen apare in special cand faci sport, fiind deshidratata, pentru ca arzi mai repede glicogenul (carbohidrati depozitati), iar dupa ce termini sesiunea de antrenament simti nevoia sa iti refaci nivelul de glicogen. 
 
Iti strica antrenamentul 
 
Chiar si o deshidratare de 2% iti scade performanta sportiva cu 10% si cu cat esti mai deshidratata, cu atat o sa ai rezultate mai proaste. 
 
Iti usuca pielea 
 
Hidratarea pielea este mai importanta din interior spre exterior, deci trebuie sa bei apa in functie de stilul tau de viata. De exemplu, daca faci mult sport sau bei multa cafea, trebuie sa bei si multa apa pentru ca sportul te face sa transpiri, iar cafeaua este diuretic. Fa dusuri scurte, cu apa calduta, ca sa eviti uscarea pielii. 
 
 
 
Iti poate afecta abilitatea de a conduce vehicule 
 
Te gandesti ca cel mai bine ar fi, cand pleci la un drum lung, sa nu bei aproape deloc apa ca sa eviti opririle dese, dar un nou studiu publicat in Psihologie si Comportament a aratat ca numarul greselilor s-au dublat in timpul unei curse de doua ore cu masina, cand soferii erau deshidratati, fata de cei hidratati (un efect similar ca persoanele care aveau 0,08% alcool in aerul expirat). 
 
Te face sa fii obosit 
 
Atunci cand esti deshidratata tensiunea arteriala scade si odata cu ea scade si cantitatea de sange dusa catre creier, iar de aici rezulta oboseala. 
 
Iti strica dispozitia 
 
Printre alta efecte ale deshidratarii se afla si iritabilitatea. Un studiu a testat starea de spirit si concentrarea a 25 de femei tinere care erau fie deshidratate, fie consumasera suficienta apa. Femeile care aveau cu 1% mai putina apa in corp au acuzat dureri de cap, dificultati de concentrare si iritabilitate. 
 
Cauzeaza crampe musculare 
 
Lipsa apei in organism cauzeaza dificultati in circulatia sangelui, ceea ce duce la crampe musculare. Corpul va proteja organele vitale, asa ca va lua lichidele de la alte organe care sunt mai putin importante, cum ar fi muschii. 
 
Te face sa te simti ametit si sa ai privirea incetosata 
 
Nu numai muschii au de suferit cand corpul nu are suficienta apa, ci si creierul, ceea ce duce la ameteli si la privire incetosata. Si mai interesant este faptul ca femeile sunt mai afectate decat barbatii, indiferent ca fac sport sau sunt in stare de repaos. 
 
Iti da dureri de cap 
 
Lipsa apei afecteaza nivelul de serotonina din corp si asa apare durerea de cap. Inainte sa iei vreo pastila, incearca sa bei un pahar sau doua de apa. Ai putea, de asemenea, sa mananci cateva fructe care au continut mare de apa, cum ar fi pepenii rosii. 
 
Te constipa 
 
Corpul tau are nevoie de apa ca sa ajute la miscarea din colon. Daca ai baut suficienta apa si totusi esti constipata, s-ar putea sa fie de vina medicamentele pe care le iei sau dieta saraca in fibre.
 
 
Foto: Hepta
Tags:
apa
hidratare
deshidratare
probleme
pofta
durere
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare