9 fructe care te baloneaza

Cand renunti la chipsuri si alegi o salata de fructe, dar tot esti balonat, te intrebi ce ai gresit. Nu e vorba de tine, ci despre fructele in sine. Vezi mai jos de ce apare acest proces si ce poti face in privinta lui. 

Fructele sunt pline de nutrienti necesari organismului, dar si de zahar, in special fructoza si sorbitol. Acestea doua din urma cauzeaza gaze si balonari. Sunt, de asemenea, si pline de fibre care ajuta tractul gastrointestinal, dar care sunt greu de digerat si creeaza gaze. 
 
Acum nu trebuie sa renunti la fructe, ci doar sa inveti ce trebuie sa faci in privinta lor. 
 
Merele 
 
Merele sunt pline de antioxidanti. De fapt, un mar verde contine mai multi antioxidanti decat fructele de padure. In aceeasi masura, contin si multa fructoza, care este digerata greu de unele persoane. Daca si tu te alegi cu balonari dupa ce mananci un mar, incearca sa mananci jumatate de mar odata si sa mesteci bine. Prin faptul ca mananci mai putin si ca mesteci incet, ii dai timp organismului tau sa digere mai bine. Totusi, dupa ceva timp, nu uita si de jumatatea cealalta! 
 
 
Perele 
 
Perele contin pectina, un tip de fibre solubile care scad colesterolul si iti tin de foame. Din pacate, perele contin si sorbitol, un tip de zahar care este adaugat si in guma de mestecat. In cantitati mici, acest zahar ajuta sistemul digestiv, dar unele persoane s-ar putea sa se simta balonate. Pentru ca sorbitolul este absorbit mai incet in intestinul subtire, el poate trece in colon, unde fermenteaza. Asa apar balonarile, crampele si gazele. Din pacate, nu exista nicio modalitate prin care sa reduci efectele sorbitolului, dar sportul va ajuta la temperarea balonarilor. 
 
Ciresele, strugurii, mango si ananasul 
 
Ca si merele si perele, aceste fructe contin mult zahar, care uneori nu este absorbit complet de intestinul subtire si ajunge in cel gros, facandu-l pe acesta din urma sa se umfle ca un balon. Ce poti face este sa te limitezi la o cana din aceste fructe pe zi, sa mesteci bine si sa eviti sa mananci carbohidrati si zahar pe durata zilei in care ai cirese, struguri, ananas si mango in meniu. 
 
Caise uscate, stafide si prune 
 
Fiind surse importante de zahar si de fibre, aceste fructe uscate sunt adorate de bacteriile din colonul tau care ajuta imediat la fermentarea lor. Mai departe, stii ce se intampla. In astfel de zile, in care alegi aceste alimente, te ajuta sa bei multa apa ca sa elimini mai usor. 
 
 
Foto: Hepta
Tags:
fructe
zahar
balonare
crampe
digestie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare