Alimentatie si miscare

Secrete 25.02.2009 dietetik

Mit: Este usor sa renunti la consumul de zaharuri.
Cateva studii recente au aratat ca, excesul de zahar poate fi la fel de periculos precum cafeina sau nicotina. Pentru multe persoane pofta de dulciuri este atat de intensa incat uneori poate deveni o problema serioasa si nu cred ca este necesar sa mentionam despre efectele dezastruoase ale zaharului in organism. Concomitent, specialistii afirma ca este totusi posibil sa lupti cu adaosul de zahar cauzat de pofta pentru dulciuri. Care ar fi solutia? Reducerea consumului de zi cu zi. De exemplu daca obisnuiai sa servesti cafeaua cu mult zahar vei scadea din numarul de lingurite cu zahar. 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mit: Daca esti la dieta ar trebui sa incetezi sa mai consumi dulciuri
De fapt nu este o idee buna. Lipsa de dulciuri din meniu poate declansa un deficit de zahar si de glucoza in organism si pot aparea efecte nedorite. In concluzie, aminteste-ti ca urmarea unei diete nu ar trebui catalogata cu o practica de tortura. Poti consuma o portie de dulciuri, dar in cantitati reduse, doar intr-o singura zi. Dar, retine e vorba doar de o singura portie nu mai mult!

 

Mit: Carnea de curcan iti provoaca somnolenta
Carnea de curcan contine un important amino acid (L-triptofanul) si multe alte proteine care pot avea efect de sedativ asupra catorva persoane, potrivit celor spuse de Linda Yerandi, un expert in nutritie si diabet, de la Centrul Medical Mercy din Baltimore (Maryland). Dar, Efectele sale sunt diminuate de prezenta unor altor amino acizi din curcan, care actioneaza asupra aceleasi zone din creier. Este nevoie sa consumi L-triptofan pe stomacul gol pentru ca acest amino acid sa provoace stare de somnolenta. Chiar si puiul contine L-triptofan insa nu a beneficiat de aceasta popularitate. Un motiv pentru care curcanul provoaca somnolenta ar fi consumul de energie pentru a digera o masa copioasa. Cand stomacul este plin sange este directionat catre sisteme (incluzandu-l pe cel nervos), ceea ce poate crea stare de somnolenta.

 

Mit: Mancarurile care provoaca alergie te ingrasa
Nu exista dovezi pana la urma care ar putea sugera ca alimentele care provoaca alergie contribuie la procesul de ingrasat, conform celor spuse de Brian Smart specialist la Grupul Medical DuPage din Illinois. Alergia alimentara este legata de ingerarea de antibiotice si acestea nu au nicio influenta asupra hormonilor care au un impact asupra greutatii corporale cum sunt tiroida sau insulina.

 

Mit: Este imposibil sa servesti doza zilnica de legume.
Numarul portiilor pe care ar trebui sa le servesti depinde de cativa factori (varsta, cat de activ esti din punct de vedere fizic, indiferent daca esti femeie sau barbat). Dar este mai usor decat ai crede, in primul rand o portie inseamna jumatate de bol (se va servi un bol cu legume crude cu frunze). Si este mult mai usor sa le consumi daca le incluzi in meniul fiecarei mese. Incearca sa servesti la micul dejun spanac cu oua, iar la pranz o salata mare de castraveti si rosii. La cina umple jumatate din platou cu legume la gratar.

 

Tags:
alimentatie
miscare
sport
dulciuri
grasimi
mituri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare