Astenia de primavara

Afectiuni 23.03.2012 Otilia Ignat

Oboseala este considerata boala secolului. Toti suportam efectele epuizarii fizice si psihice, dar primavara simptomele devin chiar suparatoare. Avem solutii impotriva asteniei de primavara! Si in acest caz principiul "totul trece prin farfurie" este perfect valabil. Astenia de primavara trece cu... mancare!

Oboseala este un simptom care anunta ca organismul si-a epuizat resursele de energie. Oboseala este si un simptom pentru o serie de afectiuni, de la cele cardiace pana la bolile de ficat. Daca senzatia de oboseala este persistenta cea mai inteleapta decizie este sa mergi la doctor. In mod particular, astenia de primavara este o afectiune sezoniera, care trece in cateva saptamani, daca te alimentezi corect. Uneori sunt necesare si suplimente nutritive, dar cel mai bine este sa le folosesti doar cu sfatul medicului.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cum spuneam oboseala este semnalul epuizarii resurselor de energie. In consecinta prima grija este sa reevaluezi ceea ce mananci si sa faci cateva schimbari in meniul zilnic.

Iata ce trebuie sa contina dieta ta pentru a depasi astenia de primavara. Un amestec de vitamina C, magneziu, vitamina E, seleniu, fier si calciu.

 

Vitamina C este un antioxidant puternic si stimuleaza organismul sa faca fata agresiunilor exterioare, dar si absorbtia de fier (absenta fierului fiind unul din factorii care intretin senzatia de oboseala). Una peste alta vitamina C este un adevarat combustibil secret. Vitamina C se gaseste in toate legumele si fructele, dar mai ales in  citrice si legumele verzi. 

O sursa excelenta de vitamina C este conopida si patrunjelul. Combina-le pentru ca impreuna sunt un adevarat energizat.

Cea mai buna solutie care invinge oboseala, mai ales in perioada de primavara, este respectarea celor doua reguli de baza ale nutritiei: cinci portii de legume si fructe, in fiecare zi si cel putin doua culori in farfurie, la fiecare masa.

Ideal este sa consumi cel putin o leguma sau un fruct crude la fiecare masa.

 

Tot in categoria alimentelor care combat oboseala se numara fructele uscate si nucile, alunele, migdalele si semintele crude. Acestea iti satisfac nevoie de magneziu, mineral in absenta caruia senzatia de oboseala devine permanenta. Magneziu este esential pentru permeabilitatea celulara. Carentele se manifesta prin dureri musculare si articulare si crampe. Doza zilnica de magneziu necesara unui adult este de la 360 miligrame la 420 de miligrame.

Pestele si fructele de mare sunt si ele alimente care combat oboseala. Beneficiul pe care il aduc este vitamina E si alte grasimi saturate sanatoase. Ideal este sa consumi 300 de grame de peste in fiecare saptamana. Alege cu atentie tipul de peste pentru a evita riscul expunerii la mercur si alte metale grele.

Carnea rosie este o sursa de oligoelemente esentiale care te mentin in forma. In cazul carnii rosii cea mai buna cale este cea de mijloc. Nici excesul, nici eliminarea acesteia din alimentatie nu sunt recomandate. Calea de mijloc inseamna intre 300 si 400 de grame pe saptamana sau mai simplu: doua portii in sapte zile.

Seleniu este un alt mineral foarte activ in combaterea asteniei de primavara si a oboselii. Se gaseste in toate tipurile de carne. Recomandarea este: o portie de carne alba pe zi. Una este suficienta! Vegetarienii pot inlocui carnea, si implicit aceasta sursa de seleniu cu cereale integrale si ciuperci. Legumele contin cantitati prea mici de seleniu pentru a acoperi necesarul zilnic de 70 de milicentigrame.

Carnea este si o sursa perfecta de fier, fundamental necesar in ameliorarea si depasirea simptomatologiei asociate asteniei de primavara. 

 

Calciul este ultimul ingredient in pilula care combate astenia de primavara. Lactatele degresate dar si spanacul si conopida, impreuna cu migdalele si sucul de portocala asigura necesarul zilnic de calciu, scrie doctissimo.

Daca pe parcursul a doua saptamani dovedesti atentie fata de toate aceste alimente, astfel incat sa cresti aportul vitaminelor si mineralelor amintite, astenia de primavara trece!

Tags:
Astenia de primavara
dieta de primavara
primavara
oboseala
vitamina C
vitamina E
fier
calciu
magneziu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare