Lectia de mers pe jos II

Fitness 14.09.2010 Otilia Ignat

Mersul pe jos este cea mai usoara si cea mai lejera forma de a face miscare. Beneficiile sunt imense, dar pentru a le avea este necesar sa gasesti, in fiecare zi, 30 de minute dedicate exclusiv miscarii. 

Stiu ce gandesti! Ai adunat repede in minte cele cinci minute de mers pe jos dimineata, de acasa pana in statia de masina, cu cele zece, de la masina pana la birou. Drumul de intoarcere acasa inseamna inca 15 minute si esti gata sa crezi ca ai bifat cele 30 de minute. GRESIT!  Ca sa fie o repriza reala de miscare, cele 30 de minute trebuie sa fie legate, iar ritmul egal. Si ca sa atingi maximum de eficienta, jumatatea de ora de miscare trebuie sa se consume in acelasi moment al zile. Mersul pe jos nu are foarte multe posibilitati de variatie. In aceste conditii ritmul pasilor, viteza si amplitudinea sunt singurele variabile la dispozite, iar felul in care le folosesti determina calitatea rezultatelor.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Miscarea fizica este eficienta daca determina cresterea activitatii cardiace, iar pentru aceasta timpul alocat exercitiului fizic trebuie sa fie neintrerupt de pauze. Ritmul miscarii trebuie sa respecte stilul si capacitatea ta de rezistenta la efort. Nu este necesar ca ritmul sa creasca, daca nu gasesti resurse pentru a face asta, dar conditia este ca stilul sa fie mentinut pana la capat.  

Cu alte cuvinte nu este nevoie sa sprintezi, dar evita sa reduci ritmul in care ai pornit. Evident ca de la o zi la alta ritmul general poate varia. Mai repede sau mai incet in functie de potential. 

Regulile mersului pe jos 

Desi este cea mai naturala forma de miscare, tehnica este esentiala si eficientizeaza miscarea. Tine capul drept, nu impinge capul si gatul inainte. Privirea inainte si spatele drept. Trage umeii in spate si lasa bratele sa se miste natural, in ritmul pasilor.  

Nu merge cu mainile in buzunar. Miscarea bratelor creste consumul de energie cu 5-10%. Daca ritmul este alet, indoaie bratele din cot. Pozitia bratelor sustine miscarea. Nu strange pumnii, lasa palmele deschise si relaxate. Tine muschii abdominali contractati, respira in ritmul pasilor, nu face inspiratii sau expiratii profunde.

Impinge cu forta fiecare picior inainte. Miscarea trebuie sa inceapa din sold, sa fie puternica si ampla. Indoaie piciorul din genunchi, astfel incat sa simti cum muschii coapselor si gambei lucreaza. Ridica bine piciorul aflat in aer.

Laba piciorului trebuie sa se miste din articulatie. Calca cu toata talpa piciorului, nu doar pe varf sau pe calcai. Toate articulatiile piciorului, incepand cu cele ale degetelor de la picioare, apoi gleznele, genunchii si articulatiile din sold, trebuie sa fie active si sa se miste coordonat, in ritmul pasilor. Calcaiul trebuie sa fie cel care atinge primul pamantul, iar la finalul pasului, degetele de la picioare trebuie sa se indoaie si "sa impinga" energic pamantul in spate.

Respectand aceste "detalii tehnice", mersul pe jos devine un adevarat exercitiu de fitness. Si pentru ca in week-end lectia de mers pe jos trebuie sa fie incheiata, partea a treia, vineri. 

Tags:
lectia de mers pe jos
fitness
mesul pe jos
tonus muscular
viata sanatoasa
ritm cardiac
articulatii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare