Sedentarismul si societatea moderna

 "Calitate" a societatii moderne
Tot mai multi dintre noi au uitat sa acorde importanta activitatii fizice de zi cu zi. Surprinzator este ca, dosul nu s-a dezvoltat peste masura, iar picioarele nu s-au atrofiat. Trist este ca, multi dintre noi nu constientizeaza impactul lipsei de activitate in calitatea vietii. Evident, toate aceste probleme dispar cand facem parte dintr-un grup, care-si dedica minute, zi de zi, sportului.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ce se intampla cu generatiile viitoare?

Preferam sa nu dam noi acest raspuns, totusi viitorul este incert. Cum multi uita sa faca sport si tot la fel de multi nu cunosc beneficiile pe care le-ar aduce macar 15 minute de plimbat sau mers pe jos in fiecare zi, nu putem sa spunem decat ca, tinerii si copiii, care petrec mult timp in fata calculatorului, pe scaun, va trebui sa inteleaga ca sportul nu le dauneaza. Spuneam ca, este de-ajuns o plimbare de 15 minute. Intr-adevar, sportul aduce multe beneficii, daca este practicat in mod frecvent! Scade colesterolul, ajuta circulatia la nivelul creierului, scade riscul de depresii, tulburari de memorie, ajuta sistemul osos. Este esential pentru batrani, copii si tineri.

 

Ultima categorie, tinerii si copiii, stau mult in fata calculatorului, pe scaun, iar oasele tari nu se mai dezvolta. In plus, risca sa isi deformeze coloana. Sportul ramane un element, care pe langa nutritia sanatoasa, definitiveaza un stil de viata sanatos.

 

Bucataria romaneasca, abunda in grasimi
Om vrea sa aparam ce-i al nostru, dar sa ramanem obiectivi cand facem asta. Mancarea romaneasca este gustoasa, aspectuoasa, dar nu si sanatoasa. Sarmale cu smantana, toba, ciorbe grase, placinte sunt cateva exemple care incarca un meniu cu specific romanesc, pe care daca l-ar citi nutritionistii si-ar pune mainile in cap. Sunt grase, pline de calorii aceste mancaruri.

 

Tot nutritionistii sunt cei care ne spun ca longevitatea nu se atinge prin 200 si ceva de kilograme. Adica trebuie sa mancam echilibrat, chibzuit daca vrem sa traim mult. In timp ce mancarea industriala troneaza pe rafturile din supermarket (ravioli la conserva, chipsuri, pizza etc), mancarea gatita in casa pierde teren. Desi include alimente proaspete, dar care necesita timp de preparare, mancarea gatita in casa devine un lux, ca sa zicem asa. Putin mai gatesc si implicit servind produse semipreparate ajung sa se imbolnaveasca mai usor.

 

La aceste se adauga comoditatea. De cand masinile troneaza in viata noastra, facem mai putin sport. Mergem cu masina, in loc sa mergem pe jos, luam liftul cand am putea sa urcam scarile etc. Nu mancam dupa un orar, ci doar cand ne este foame, si atunci o facem exagerand. Servind multa hrana, caloriile in plus se transforma in grasimi, astfel apar colaceii. Pentru a-i combate, va trebui sa ardem energia in plus: sa facem sport.

 

Sa renuntam la masina, sa mergem zilnic pe jos etc. Din pacate, mancarea industriala se bucura de publicitate agresiva, din acest punct de vedere, batalia devine una anevoioasa. Totusi, daca vrem sa traim mai sanatos, va trebui sa facem sport zi de zi si sa nu mai mancam orice.

Tags:
sedentarism
nutritie sanatoasa
stil de viata sanatos
diete rapide
afectiuni ale societatii moderne
alimentatia industriala
publicitate agresiva
calorii
energie
grasimi
colacei
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare