8 moduri prin care sa renunti la dependenta de zahar si de dulciuri

Crezi ca "dependenta" e un cuvant cam dur? Ei bine, afla ca nevoia de dulce este la fel e acuta ca nevoia de tutun, deci chiar poti fi dependent de zahar. Incearca sa contorizezi cat de des ti-e pofta de ceva dulce si atunci vei afla singura ce relatie ai cu zaharul. Cercetatorii olandezi il considera chiar cel mai periculos drog din toate timpurile, pentru ca poate fi cumparat de oriunde.

"Moartea alba", asa cum mai este numit zaharul, te face sa iei in greutate, plus ca iti cauzeaza o multime de probleme de sanatate, asa ca ai face bine sa renunti la aceasta dependenta. 
 
1. Fara dulciuri
 
E lesne de inteles ca trebuie sa renunti la orice aliment care contine zahar, de la bomboane, ciocolata, deserturi, bauturi, siropuri si orice indulcitori artificiali. 
 
2. Recompensa 
 
Iti va fi greu sa renunti deodata la dulciuri, asa ca pastreaza o zi pe saptamana in care sa iti permiti sa mananci ceva dulce. Atentie! Cantitatea trebuie sa fie mica! Aceasta zi poate fi o aniversare sau o sarbatoare importanta unde sa nu fii nevoita sa dai explicatii tuturor despre refuzul tau. Indiferent cand iti alegi ziua de recompensa, iti va fi mai usor sa rezisti stiind ca saptamana viitoare vei putea gusta ceva dulce. 
 
 
3. Gaseste varianta cea mai sanatoasa 
 
Renunta la mancarea procesata si inlocuieste-o de cate ori poti cu cea facuta in casa, iar fructele si legumele procura-le direct de la producatori. 
 
4. Bea multa apa 
 
De multe ori deshidratarea se manifesta ca o pofta de dulce, asa ca bea cat mai multa apa. Iti punem la dispozitie cateva trucuri prin care sa bei cei 2 litri pe zi de apa recomandati. 
 
5. Mananca fructe 
 
Poti sa pacalesti pofta de dulce cu fructe, care oricum contin multe vitamine si iti ajuta organismul. Fa-ti sucuri 100% din fructe de mai multe tipuri atunci cand vrei diversitate.
 
6. Fa sport
 
Atunci cand faci sport si esti activa nu prea iti vine sa mananci mancare nesanatoasa, asa ca vei alege probabil superalimentele. Cand simti ca ai manca o ciocolata intreaga fara sa respiri, pleaca la alergat sau fa yoga. 
 
7. Mananca regulat 
 
Astfel nivelul glucozei din sange va fi stabil si poftele tale de dulciuri vor fi tinute sub control. 
 
8. Reevalueaza-te intr-o luna 
 
Dupa o luna incearca sa-ti dai seama daca relatia ta cu zaharul s-a imbunatatit, daca iti este la fel de tare si de des pofta de dulciuri. Daca simti ca nu s-a schimbat nimic, continua lupta pentru inca o luna. Daca ai ajuns sa iti dai seama ca te simti mult mai bine daca nu mananci zahar si crezi ca te poti controla, atunci mananca din nou dulciuri, dar cu moderatie.
Tags:
zahar
dulciuri
pofta
dependenta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Dana
    1. Dana 17.11.2014 15:49

    Eu m am chinuit multi ani sa mi revin din dependenta de zahar si singurul lucru care m a ajutat a fost un grup de autosuport, tulburari alimentare anonimi. Nu am putut sa fac asta de una singura…

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare