Micul dejun nu trebuie sa fie plictisitor

Alimentatie 04.09.2017 dietetik
Nu mai este un secret ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru ca aduce aportul necesar de energie si accelereaza metabolismul. Plus de asta, daca mancati bine dimineata, restul zilei nu veti simti nevoia sa consumati multe calorii. Nu va ganditi acum ca micul dejun inseamna o gogoasa sau altceva plin de calorii. De asemenea, este gresita impresia cum ca la micul dejun poti manca doar cereale integrale sau un iaurt cu fructe si gata. O masa importanta si plina de nutrienti trebuie sa fie de departe de a fi plictisitoare, iar cu cat este mai atragatoare masa cu atat o sa va faceti un obicei zilnic de a manca dimineata.

Cand spun mic dejun consistent si delicios, nu ma refer la portii mari si pline de calorii, desigur. Este necesar sa includeti alimente care contin vitamine, minerale, fibre si proteine. Acestea le puteti lua din cereale, seminte, migdale, lapte, oua, fructe, legume, branza si peste. Vedeti cu cate alimente va puteti juca? Iata niste idei de mic dejun atragator:

1.Orez brun indulcit
Este suficient sa mancati un castron de orez brun, la care adaugati:
- 1 lingura de miere de albine naturala pentru gust dulce
- 1 mana de stafide
- 1 mar taiat bucatele
- putina scortisoara pentru aroma deosebita

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Acest mic dejun este foarte gustos si sanatos si aduce un aport ridicat de energie pentru tot restul zilei. In plus, contine multe fibre si vitamine din complexul B. Trebuie doar sa tineti cont sa gatiti orezul cu o noapte inainte, iar dimineata sa adaugati ingredientele. Daca nu va place orezul, exista si alte alternative: quinoa, ovaz, hrisca, grau rosu, mei sau secara. 
 
2.Spuma de fructe
Ar trebui sa luati in considerare din ce in ce mai mult si spuma de fructe sau shake-urile. De ce ce numeste spuma de fructe? Pentru ca pe langa fructe contine si pulbere de proteine. Aveti nevoie de un blender in care sa maruntiti:
- capsuni
- banane
- 1 lingura rasa de pulbere de proteine
- 1 ceasca de gheata zdrobita
 
*Este un mic dejun plin de antioxidanti si desi nu credeti, este foarte satios. Beneficiile aduse nu sunt doar pentru silueta, ci si pentru sanatate pentru ca previne imbatranirea prematura. Bineinteles, ideea anterioara este doar o idee. Aveti o multime de fructe din care puteti alege. Pe piata exista o multime de suplimente naturale cu continut de pulbere de proteine si contin chiar fructele de care aveti nevoie dimineata. Sunt sigure pentru sanatate si va satisfac si pofta de dulce. Plus de asta, contin si alte ingrediente care stimuleaza metabolismul ca sa puttei slabi cat mai mult. 

3.Seminte de in
Aceasta este partea frumoasa la seminte! Le puteti folosi la absolut orice mancare fie ca este vorba de o salata sau de cereale integrale sau chiar carne slaba. Pentru un astfel de mic dejun aveti nevoie de:
- 1 lingura de seminte de in
- cereale integrale
- iaurt
- spuma de fructe
- oua – se consuma separat

*Este suficient un castron cu iaurt, cereale integrale si seminte de in. Este si asa un mic dejun consistent pentru ca aveti si spuma de fructe si 1 ou fiert.
 
4.Pranz la micul dejun
Daca stiti ca este posibil sa nu puteti lua pranzul la timp intr-o zi, aveti grija sa-l luati dimineata. Puteti inlocui clasica paine cu unt sau crema de branza tartinabila cu:
- 1 felie de paine prajita
- 3 linguri de ton fara ulei
- un sos natural facut in casa
- putin somon

*Este de departe o masa sanatoasa si plina de proteine si nu vi se va face foame ore bune.

 

5.Burrito sau sandwich cu paine din grau integral
Daca alegeti alimentele potrivite, poate fi considerat un mic dejun de tip fast food doar ca foarte sanatos si satios, care nu afecteaza silueta in niciun fel. Aveti nevoie de:
- putina branza cheddar cu putine grasimi
- carne slaba la gratar
- 1 portocala
- paine din grau integral

*Portocala se consuma dupa ce mancati sandwich-ul sau burrito-ul. Nu uitati sa presarati si cateva frunze verzi. Este un mic dejuin plin de vitamina C, antioxidanti, calciu, fibre si proteine.
 
6.Granola
Ai nevoie de:
- 2 cesti de ovaz
- fructe uscate
- 1 ceasca de seminte de care doriti (in, chia, quinoa)
- putin zahar brun
*Amestecul se pune la cuptorul cu microunde 3-5 minute ca sa se rumeneasca putin.

 

 

 

7.Lapte de soia
Il puteti consuma simplu dimineata sau peste cereale integrale. Contine foarte multi fitoestrogeni, care protejeaza inima si oasele.

8.Clatite de post cu fructe
Clatitele de post sunt la fel de gustoase doar ca sunt mult mai sanatoase si nu ingrasa. Va recomand clatitele americane pentru ca merg perfect cu fructe. Acesta cu siguranta este un mic dejun atragator si vizual si ca gust si este destul de consistent.
 
9.Unt de arahide pe felii de mere
Este cu in mod cert un mic dejun plin de proteine, grasimi sanatoase si fibre cat sa va apere de diverse boli, dar va ajuta sa slabiti sau sa va mentineti silueta.
 
10.Burger sanatos
Aveti nevoie de:
- 1 chifla din grau integral decupata
- branza topita degresata ( mozzarela)
- 1 rosie taiata felii
- 1 ou prajit in putin ulei
- frunze verzi de salata

 

11.Mezeluri din soia
Daca iubiti mezelurile si vi se pare ca le consumati mai usor dimineata, atunci alegeti mezelurile din soia. Sunt destul de gustoase si nu contin grasimi saturale ca cele din carne.
 
12.Afine
Acestea trebuie sa fie nelipsite de la micul dejun. Sunt o sursa bogata de antioxidanti si merg perfect cu cerealele integrale, dar si la clatitele de post facute in stil american.

13.Sucuri naturale detoxifiante
In unele dimineti este chiar indicat sa consumati fresh-uri naturale detoxifiante. Puteti alege ce fructe sau legume doriti. Se recomanda mai mult fresh-ul de portocale, dar sanatoase sunt si alte variante. Depinde de gusturi. Le puteti lua oriunde cu voi pe parcursul zilei si o sa va potoleasca foamea mereu, nu doar ca o sa va racoreasca. Cu siguranta este un mic dejun detoxifiant, care va curata organismul de toxine si va stimuleaza digestia. 

14.Iaurt degresat cu ciocolata neagra
Cine poate refuza ciocolata? Uneori trebuie sa-ti faci si pofta de dulce, asa ca un mic dejun cu iaurt si ciocolata este perfect, cu conditia sa fie ciocolata neagra, pentru ca nu ingrasa. Aceasta se marunteste in iaurt.
 
15.Salata de vinete
Vinetele nu sunt atat de consumate cum ar trebui. Nu aveti idee cate beneficii aduc pentru sanatate si slabit. Dimineata daca consumati 2-3 tartine de paine sanatoasa cu salata de vinete o sa va simtiti plini. Exista chiar si o dieta cu vinete, dava va vine sa credeti. Le puteti consuma sub diverse forme, fie ca este vorba de salata, ghiveci de legume sau la gratar. Gustul o sa va surprinda. 

Sa stiti ca trebuie sa evitati total painea alba. Contine multe calorii si nu aduce niciun fel de nutrienti. Exista alte tipuri de paine sanatoasa din care puteti alege, dintre care paine de secara, paine din cereale, paine din seminte de in si altele. Trebuie doar sa va uitati pe eticheta sa vedeti exact ce contine un tip de paine ca sa fiti siguri ca nu va afecteaza silueta si sanatatea, implicit. 

Adori cerealele dimineata? Nicio problema. Trebuie sa stii sa alegi cerealele sanatoase din supermarket. Uitati-va cu atentie pe etichete, pentru ca unele tipuri de cereale contin ingrediente care ingrasa foarte mult. Nu aveti idee cat de mult zahar contin unele tipuri de cereale si va puteti pacali, daca nu sunteti atenti. Cu cereale sanatoase la micul dejun, nu trebuie sa va faceti probleme cu silueta. 

Care mic dejun iti face cu ochiul?
Tags:
mic dejun sanatos
somon
burger
salata
mezeluri
unt
fructe
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare