Festivalul fulgilor de ovaz

Fulgii de ovaz sunt un aliment sanatos si bogat in nutrienti. Nu intamplator sunt recomandati de nutritionistii din intreaga lume, cu atat mai mult cu cat, daca sunt bine preparati sau bine combinati cu lactate si fructe (si nu numai), sunt si foarte gustosi si foarte bine tolerati in organism. Totusi, nicaieri nu se bucura de o traditie atat de constanta si de asa multa consideratie, ca in Marea Britanie si mai ales in Scotia, motiv pentru care ziua de 10 octombrie, in fiecare an este dedicata fulgilor de ovaz si preparatelor traditionale care se pot face din acestea.

La loc de cinste este porridge adica un terci din fulgi de ovaz si apa, fara adaos de zahar sau aditivi. Excelent la micul dejun aceasta este una din cele mai sanatoase moduri in care poti sa-ti incepi ziua, un bol de terci de ovaz are circa 170 de calorii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Adauga o lingurita de miere, sirop natural de fructe sau dulceata fara zahar, scortisoare sau o lingurita de pudra de cacao ori roscove, o mana de stafide, seminte de dovleac, nuci sau migdale ori fructe proaspete si vei avea cel mai bun mod in care iti poti incepe ziua. O mancare calda, placuta la gust, granitoare si satioasa.
 
Ovazul are un continut ridicat de glucide complexe cu ardere lenta si fibre solubile, ceea ce-l face perfect pentru eliberarea lenta de energie. Un bol de terci de cereale pentru micul dejun ar trebui s? furnizeze organismului cu toat? energia organismul are nevoie de timp pana la masa de pranz, iar acest lucru este posibil in cazul fulgilor de ovaz, in conditiile in care porridge nu contine adaus de zahar.

Fulgii de ovaz, pastila naturala de slabit
 
Ovazul contribuie la mentinerea sub control a nivelului grasimilor din sange, ca urmare a continutului bogat de fibre si reducere riscul bolilor de inima. Ovazul contine una dintre cele mai ridicate niveluri de fibre solubile dintre toate cerealele in plus fiind o buna sursa de vitamine. Concret ovazul contine: carbohidrati (70%), proteine (15%), acizi grasi nesaturati, fibre solubile (10%), mucilagii, vitamine (B1, B6, E), zinc, fier, calciu.

Fulgii de ovaz, un ingredient util

La toate acestea se aduga versatilitatea incontestabila a ovazului, care poate fi folosit ca atare, dar si intr-o mare varietate de preparate dulci sau sarate.

Cum preparam fulgii de ovaz

 

Terciul de ovaz se face din apa, sare si fulgi de ovaz. Pune apa pe foc, adauga sare si cand fierbe pune fulci de ovaz. De regula este doua cani de apa, o cana de fulgi. Lasa sa fiarba la foc mic cinci minute, timp in care amesteci si gata. Porridge-ul poate fi servit.

Poti amesteca fulgii cu iaurt, secretul fiind sa lasi amestecul sa stea o ora inainte de a fi servit. Se poate adauga zahar, zahar vanilat sau orice aroma. Un bun efect se obtine dintr-o coaja de lamaie, rasa fin.

Cine nu simte atractie pentru iaurt, isi poate face un delicios terci pe baza de suc de portocala, adaugand coaja rasa. De fapt, sucul oricarui fruct poate fi preparat cu fulgii de ovaz, adesea obtinandu-se rezultate surprinzatoare.

Merita sa incercati cu pasta de caise, de banane, de prune, de piersici, de kiwi. Toate acestea fiind consistente, un terci bun se obtine adaugand si suc de mere sau din alte fructe.

In ceea ce priveste festivalul din Scotia, pasionatii se intrec pezentand, fiecare in felul lui, retete originale.

Tags:
Festivalul fulgilor de ovaz
ovaz
cereale
alimentatie sanatoasa
mic dejun
calorii
fibre
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • kiki
    1. kiki 03.02.2013 03:00

    Greu cu Gramatica asta

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare